INTERVIU: Mircea Nicolae Mincea, vicepreședinte AUR Hunedoara
De profesie avocat, Mircea Nicolae Mincea s-a alăturat acestui proiect politic din dorința de a veni în sprijinul celor care și-au propus ca ideea de unitate a românilor în jurul unui proiect național să prindă contur și în județul Hunedoara. Un proiect politic despre care vicepreședintele AUR Hunedoara spune că, într-o primă etapă, și-a atins scopul reușind să capteze atenția opiniei publice și să capaciteze o bună parte a electoratului.
Nu ar renunța la profesia de avocat în schimbul unor funcții publice, dar este convins că la acest moment AUR Hunedoara are în componența sa oameni de valoare care i-ar putea reprezenta pe hunedoreni cu cinste și onoare în Parlamentul României.
Reporter: Domnule Mincea de ce ați ales să vă alăturați acestui proiect politic ?
Mircea Nicolae Mincea: În primul rând pentru că, din punctul meu de vedere , România a ajuns în situația în care există riscul ca românii să nu-și mai poată decide singuri viitorul. De a nu mai putea găsi o cale de întoarcere la ceea ce ne definește ca națiune. De asemenea sunt un cetățean care întodeauna a ales să-și exercite dreptul de a participa activ în viața publică, pentru că fără implicare din partea cetățenilor un proiect indiferent de natura lui nu are șanse de izbândă. Sunt atâtea exemple în istoria zbuciumată a României care demonstrează că, doar atunci când românii au înțeles că trebuie să să unească în jurul unui proiect național, acel proiect s-a materializat.
Reporter: De multe ori acest partid este catalogat ca fiind unul extremist. Este AUR un partid extremist ?
Mircea Nicolae Mincea: Există o tendință europeană de a minimaliza importanța națiunilor în contextul unei globalizări tot mai evidente și mai apăsătoare pentru cei care promovează tradițiile și ideea de conservatorism. Aș putea spune chiar că, de multe ori se încearcă promovarea ideei că naționalismul acționează în detrimentul progresului. Că lumea este într-o continuă evoluție iar naționaliștii sunt cei care se opun acestor transformări . Ceea ce, evident că, este fals!
Cu toate acestea se poate observa cu ușurință că această expresie a naționalismului sau ideea de a aparține unei națiuni, de a te identifica cu un loc sau cu tradițiile și obiceiurile acelui loc, devine tot mai pregnantă în Europa. Alegerile din multe țări europene scot în evidență acest lucru. Practic, în multe țări europene acest curent al naționalismului, al proiectelor de țară care pun pe prim-plan principiul de a acționa în interesul națiunii câștigă tot mai mult încrederea cetățenilor. Acest lucru se întâmplă și în România , mai ales că, foarte mulți dintre cetățeni se simt trădați de actuala clasă politică.
Ca să revin la întrebarea dumneavoastră aș putea spune că atâta timp cât acest proiect politic, Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) nu-și propune altceva decât păstrarea identității naționale și găsirea de soluții la actuala situație în care se află România, nu facem altceva decât să ne raliem proiectelor politice europene care așa cum am precizat anterior s-au dovedit a fi expresia unei majorități a populației.
Reporter: De ce credeți că românii și-au pierdut încrederea în actuala clasă politică ? Sondajele de opinie relevă faptul că, cei mai importați lideri politici ai momentului sunt cotați cu procente de sub 15 la sută în ceea ce privește încrederea românilor .
Mircea Nicolae Mincea: Este tot mai evident faptul că atât Partidul Național Liberal cât și Partidul Social Democrat, prin liderii lor și parlamentarii care alcătuiesc majoritatea s-au îndepărtat de români și acționează vădit în interes de grup sau personal. Sunt atâtea exemple care dovedesc acest lucru. Aș putea enumera ca exemple, promovarea în funcții de miniștri a unor persoane care nu ar avea ce căuta la conducerea unor ministere sau legi care lezează interesul național.
Românii înțeleg acest lucru și de multe ori se simt trădați de acești lideri politici și de parlamentarii PSD sau PNL. Acesta este, în opinia mea, unul din principalele motive pentru care românii și-au pierdut încrederea în politicieni. Mai mult, de cel puțin două decenii mesajele liderilor politici nu au făcut altceva decât să-i dezbine pe români, să-i impartă în categorii sau și mai grav să-i învrăjbească unii împotriva altora. Rezultatul este unul dezastruos pentru noi ca națiune, iar astăzi suntem în situația în care trebuie să găsim o cale , o rezolvare la aceste probleme cauzate de mesajele nocive care i-au învrăjbit pe români și i-au îndepărtat de țelul lor.
Reporter: Este AUR soluția la aceste probleme ?
Mircea Nicolae Mincea: Acest partid își susține ideiile și proiectele politice plecând de la patru principii de bază: Credința, națiunea, familia și libertatea. Tocmai de aceea în contextul globalizării de care spuneam anterior, Alianța pentru Unitatea Românilor(AUR) vine în fața cetățenilor cu o alternativă la ceea ce ni se prezintă a fi o rețetă de succes și care, evident, se dovedește a fi un eșec. Așa cum am precizat mulți cetățeni europeni au respins prin votul lor politicile care încearcă să-i îndepărteze de „rădăcini” și de ideea de unitate în interes național.
Principala problemă pe care, din punctul meu de vedere, o mare majoritate a românilor au identificat-o este lipsa unor lideri politici capabili să le reprezinte interesele. Noi, reprezentanții AUR, înțelegem foarte bine contextul european și modul în care a fost concepută ideea de unitate europeană, dar considerăm că acest lucru nu trebuie să primeze intereselor unei națiuni.
În ceea ce privește întrebarea dumneavoastră, pot spune că la această dată Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) este singura alternativă viabilă la ceea ce își doresc românii. Soluțiile le-am prezentat în proiectul nostru de țară și sper ca tot mai mulți români să se alăture acestui proiect. AUR are lideri care au dovedit că nu sunt dispuși să facă niciun rabat de la principiile care stau la baza acestui proiect. Tocmai de aceea, sunt convins că acest proiect politic validat de cetățeni prin vot, va reda românilor speranța că, în sfârșit suntem pe drumul care ne definește ca națiune, într-o Uniune Europeană în care România trebuie să fie o voce puternică.