Inițiativa de realizare a Catalogului Național al Serviciilor Publice
Vasilică Potecă: Executivul și-a propus investirea a peste 2 miliarde de euro, în următorii 10 ani, în procesul de transformare digitală a administrației publice
Autoritatea pentru Digitalizarea României a prezentat membrilor Comitetului pentru e-guvernare și debirocratizare inițiativa de realizare a Catalogului Național al Serviciilor Publice – măsură ce își propune inventarierea tuturor serviciilor publice furnizate de instituțiile și autoritățile publice centrale, în scopul creării unui instrument pentru monitorizarea progresului transformării digitale a administrației publice.
Un catalog al tuturor serviciilor publice pe care le oferă statul român
Ședința s-a axat pe stabilirea modului de lucru privind implementarea proiectelor aferente planului de măsuri din cadrul politicii publice în domeniul e-guvernării, pentru perioada 2021-2030, fiind, de asemenea, prezentate măsurile propuse prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru optimizarea procesului de debirocratizare a administrației publice centrale.
“Vom crea un catalog al tuturor serviciilor publice pe care statul român le oferă cetățenilor și organizațiilor. Este esențial să știm ce servicii sunt livrate de administrație și care dintre ele pot fi digitalizate. Până acum, dezvoltarea serviciilor publice electronice a fost una insulară, care a impiedicat interoperabilitatea și a blocat accesul la date.
Datele sunt aurul economiei digitale. Nu putem face performanță în administrația publică și nu putem crește economic dacă nu eliminăm birocrația.
Am demarat această iniţiativă în luna decembrie 2020 și contăm pe sprijinul colegilor din Comitetul de e-guvernare și debirocratizare pentru urgentarea obținerii de date în vederea completării catalogului serviciilor publice”, a declarat
Octavian Oprea, președintele ADR.
2 miliarde de euro, în următorii 10 ani, în procesul de transformare digital
„Consider că este de importanță majoră implicarea tuturor instituțiilor în acest demers, atât în ceea ce privește completarea informațiilor solicitate în chestionarul ADR, cât și coordonarea instituțională, adică și la nivelul entităților subordinate sau aflate în coordonare. Executivul și-a propus, prin politica publică în domeniul e-guvernării, finalizată de ADR în cadrul proiectului EGOV – Stabilirea cadrului de dezvoltare a instrumentelor de e-guvernare, investirea a peste 2 miliarde de euro în următorii 10 ani în procesul de transformare digitală a administrației publice” a precizat Vasilică Potecă, senator PNL.