Ilie Toma: Interesul cetățeanului va rămâne pe primul loc în tot ceea ce realizez

Sinteza activității parlamentare
În calitate de deputat PSD al județului Hunedoara, la primul mandat, atenția și activitatea mea au fost concentrate cu prioritate pe problemele reale ale cetățenilor și ale instituțiilor publice din județul Hunedoara.
Pe perioada în care am fost director al Casei Județene de Pensii Hunedoara am fost în contact permanent cu seniorii din județul nostru și am aflat în mod direct problemele cu care se confruntă, probleme pornind de la inechități legislative generate de-a lungul anilor la Legea Pensiilor și până la nevoile pe care le au pentru un trai decent. Experiența acumulată la Casa Județeană de Pensii Hunedoara a fost un punct de start în activitatea mea ca deputat.
Prioritățile mele în primul mandat început în 2016, în Camera Deputaților din Parlamentul României, au fost repararea inechităților la Legea Pensiilor, reducerea și anularea de taxe și impozite pentru români și creșterea veniturilor acestora, stimularea financiară prin programe de susținere a activităților din diverse domenii ale economiei, programe de susținere pentru tineri în vederea începerii unei afaceri sau cumpărării unei locuințe, crearea de școli profesionale duale astfel încât tinerii să capete experiența necesară în vederea încadrării în câmpul muncii, stoparea migrației forței de muncă și încurajarea tinerilor să revină în țară.
120 de propuneri legislative, din care 48 au fost promulgate legi
În calitate de deputat, am inițiat peste 120 de propuneri legislative, din care 48 au fost promulgate legi, cu scopul de a repara inechități sau a legifera diferite aspecte în interesul românilor și am susținut 7 moțiuni de cenzură.
Activitatea desfășurată la București s-a concentrat pe rezolvarea problemelor prezentate de cetățeni și autoritățile locale din județul Hunedoara în cadrul programului de audiențe de la biroul parlamentar din municipiul Hunedoara și în cadrul întâlnirilor solicitate de autoritățile din județ, întâlniri la care am răspuns prompt de fiecare dată cu deschidere și scopul precis de a fi un partener care oferă sprijin real.
Problemele semnalate de hunedoreni și autoritățile locale din județul Hunedoara le-am prezentat în Camera Deputaților prin 87 de luări de cuvânt în 74 de ședințe, 11 declarații politice și 49 de Întrebări și Interpelări.
De fiecare dată, am contribuit activ cu propuneri legislative sau modificări de legi existente care necesitau adaptarea la nevoile actuale generate de evoluția permanentă a societății, pentru cetățeni, cadre medicale, siderurgiști, CFR-iști, oameni de afaceri, sindicate, asociații de pensionari, primari sau alte categorii socioprofesionale.
Printre cele mai importante legi adoptate, pentru a căror aprobare m-am implicat activ, sunt:
– Noua Lege a Salarizării 153/2017 – Lege prin care se acordă salarii corecte pentru medici, profesori, persoane care au un stagiu de cotizare cât mai mare, pentru persoane care lucrează în construcții, în industria IT, administrația publică, instituții deconcentrate și descentralizate și este o lege corectă, în perfectă concordanță cu legile Uniunii Europene.
– Legea 221/2018 – Lege care repară inechitățile și nedreptățile cauzate de-a lungul timpului de suprapunerea modificărilor legislative elaborate fără un studiu de impact prealabil, lege de care se bucură cetățenii care au lucrat minim 20 de ani subteran sau minim 25 de ani în grupă specială sau grupa I de muncă.
– Legea 127/2019 (noua Lege a pensiilor) – cuprinde cea mai corectă formulă de calcul a pensiilor din ultimii 30 de ani, aduce schimbări avantajoase pentru cei care au un stagiu de cotizare cât mai mare, face o diferențiere între cei care au lucrat mai mult și cei care au lucrat mai puțin. Prin această lege sistemul de pensii din România se fundamentează pe principii de bază, bine definite, precum principiul Contributivității, Solidarității sociale, Egalității, Imprescriptibilității.
– Legea 135/2019 – Lege care vine în ajutorul personalului minier din subteran care a lucrat cel puțin 15 ani în minele care vor fi închise operațional în acord cu Uniunea Europeană. Astfel, în baza acestei legi, personalul minier poate ieși la pensie în condiții normale.
– Legea 163/2020 – Lege care acordă 2 ani reducere la vârsta standard de pensionare pentru cetățenii care au locuit mai mult de 30 de ani în localitățile cu poluare remanentă sau pe o rază de 8 km în jurul acestora.
– Legea 14/2020 – Lege care dublează alocațiile copiilor. Parlamentarii PNL nu au votat această lege.
– Legea respingerii OUG 123/2020 prin care se dorea mărirea alocațiilor pentru copii cu doar 20% în loc de 100%, începând cu întâi ianuarie 2020, așa cum se preciza în legea adoptată de Camera Deputaților. Legea a fost amânată de neperformanta guvernare Orban și care nici acum nu se aplică. Parlamentarii PSD au votat pentru respingerea ordonanței dorind dublarea alocațiilor, parlamentarii PNL au votat pentru ordonanța guvernului prin care alocațiile se măresc cu doar 20%
De-a lungul mandatului de deputat am fost membru în Comisia pentru industrii și servicii, iar din luna iunie 2019 până în prezent am calitatea de vicepreședinte. Această comisie parlamentară are ca domeniu de activitate tot ce ține de industrie și ramurile ei (comerț interior și exterior; turism și servicii turistice; protecția consumatorilor; strategii de dezvoltare a industriilor și a serviciilor; dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în industrie și servicii…).
Sinteza activității mele parlamentare, în legislatura 2016 – până în prezent, este publică și poate fi consultată pe pagina de internet a Camerei Deputaților.
Nu am uitat și nu voi uita să am grijă de semenii mei, să cred în Dumnezeu și să fiu recunoscător pentru familia mea care a dat dovadă de o mare înțelegere în ultimii 4 ani.
Implicarea mea în viața comunității va continua alături de colegii mei social-democrați și, pentru mine, interesul cetățeanului va rămâne pe primul loc în tot ceea ce realizez.
Ilie Toma, deputat PSD Hunedoara