Meniu Principal

Gala 100 pentru Centenar a ajuns la Madrid

Românii din diaspora conturează imaginea poporului nostru în ochii întregii lumi

 

Evenimentul a avut loc la Palatul Bauer (Sediul Școlii Superioare de Canto din Madrid), în prezența ministrului pentru politici sociale și familie din guvernul Comunității autonome Madrid, Maria Dolores Moreno Molino, a ministrului fondurilor europene, Rovana Plumb și Gabriela Dancău, ambasadorul României în Spania, alături de reprezentanții misiunii diplomatice românești, reprezentanții autorităților centrale, regionale și locale, ai mediului asociativ românesc, membrii clerului român, precum și mass-media în limba română din teritoriu.

Constituirea unui număr simbol de 100 de români din afara țarii care ne amintesc, acum la 100 de ani de la Marea Unire, că suntem un popor unit dincolo de granițe și distanțe, capabil să conlucreze pentru idealuri comune într-o lume deschisă.

Participanții la eveniment s-au bucurat de recitalul pianistei Mihaela Duma.

Laureații și biografiile lor

Dan Munteanu Colán-Doctor în filologie, profesor emerit de filologie romanică la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria, bursier al MAE spaniol, profesor invitat la Universitatea din Oviedo. Este autor a peste 70 de volume de specialitate şi traduceri literare din spaniolă, portugheză şi română şi a circa 400 de titluri (articole/studii de specialitate, gramatici, dicţionare, capitole de carte, note şi recenzii).

Martin Mezin –A ajuns în Spania în anul 2000, împreună cu soţia, Daniela Nicoleta, şi cei trei fii. După doar un an, şi-a deschis propria firmă, la fel ca nenumăraţi alţi români din Spania, şi a dezvoltat-o împreună cu soţia. Astfel, firma respectivă, cunoscută sub numele de Carmangeria Românească, este o afacere de familie, înfiinţată, crescută şi deţinută în întregime de români.

Cornelia Coman-s-a specializat în Matematică Economică la Academia de Studii Economice din Bucureşti, după care a urmat diferite cursuri de administrare a afacerilor în Europa şi Statele Unite ale Americii. În 1998, a fost angajată ca actuar la ING Asigurări de Viaţă România. După doar trei ani, a devenit şefa Departamentului de Actuariat, după alţi cinci ani a fost numită vice-CEO, iar la zece ani de la angajare a devenit CEO al companiei.

Raluca Oancea Ionescu-A obținut licența în Medicină şi Chirurgie la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din București în 2001, după care s-a specializat în Analize Clinice, la Spitalul Clinic San Carlos din Madrid până în 2007. În prezent îşi desfăşoară activitatea ca medic specialist în Secţia de Genetică Clinică, Serviciu de Analize Clinice din Spitalul Clinic San Carlos, din Madrid, cu o experienţă de 11 ani. Este membru al Societăţii Europene de Genetica Umană şi membru a Asociației Spaniole de Genetică Umană.

Anca Moldovan- În calitatea sa de deputată în parlamentul Comunităţii Madrid, este primul membru de origine română a unei adunări legislative de comunitate autonomă din Spania. Interesul şi eforturile sale faţă de situaţia comunităţii româneşti şi a rezidenţilor străini în general au fost evidente încă de la începutul activităţii sale atât în cadrul Partidului Popular, cât şi în cadrul autorităţilor spaniole. Astfel, de 10 ani face parte din Consiliul de Conducere Regional pentru Madrid al Partidului Popular, unde este responsabilă de temele imigrării şi integrării, iar anterior a lucrat în cadrul Comunităţii Madrid, în domenii precum imigrare şi servicii sociale.

Silvia Marcu- s-a stabilit în Spania, la Madrid, în 1992. Este Cercetător Titular la Consiliul Superior de Cercetări Ştiinţifice, instituţie a Guvernului Spaniei. Este licenţiată în Geografie – Franceză la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (1989) şi are doctorat în Geografie şi Istorie la Universitatea Complutense Madrid. A realizat stagii ştiinţifice postdoctorale la Universitatea George Washington, la Institutul pentru Studii Europene, Ruseşti şi Eurasiatice (Washington D.C.) şi la Academia de Ştiinţe din Moscova.

Sebastian Hulub şi Ani Dumitru –Librăria PUNCT din Barcelona este o marcă RoBarna, realizată de Sebastian Hulub şi Ani Dumitru. Revista RoBarna este nucleul socialului comunitar românesc din Barcelona care include proiectul Centrul Cultural Robarna (CCRB) și Librăria PUNCT

Flori Cuţitaru- În vârstă de doar 14 ani la momentul la care a început procesul de selecţie pentru La Voz Kids, cel mai cunoscut concurs televizat de tinere talente muzicale din Spania, Flori Cuţitaru a ajuns în finală după mai multe etape de selecţie regionale şi naţionale, care au inclus 15.000 de copii. Flori Cuţitaru locuieşte de mai mulţi ani în Spania. La frageda vârstă de 15 ani, în prezent, a lansat primul său album şi primul videoclip, pe care le-a promovat într-un tur de succes în mai multe oraşe mari din Spania.

Se fac eforturi constante de a cultiva  însăşi identitatea românească

Cadrele didactice ale cursului de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească din Spania-Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească reprezintă principala modalitate prin care Guvernul României asigură pentru copiii români din sistemul şcolar spaniol accesul la educaţie în limba română, la cunoştinţe despre istoria şi geografia României şi la cultura românească în general.

Predarea unui curs atât de amplu către copii crescuţi în străinătate, adesea chiar născuţi în afara României, reprezintă o provocare profesională extraordinară pentru orice dascăl. De aceea, cadrele didactice ale Cursului fac eforturi constante de a cultiva în rândul micilor români din Spania nu doar limba, cultura şi civilizaţia românească, ci însăşi identitatea românească. La 11 ani de la demararea sa în Spania, cursul a ajuns să includă marea majoritate a comunităților autonome din Spania. În anul şcolar 2017-2018, cele circa 70 de cadre didactice au predat săptămânal cursul la peste 500 de grupe, din aproape 400 de şcoli, aflate în 170 de localităţi din toată Spania. Cursul se adresează tuturor nivelurilor (primar, gimnazial şi liceal). Cursul este predat de învăţători/institutori, profesori cu diploma de licenţă în domeniul ştiinţelor umaniste, iar selectarea şi plata acestora este asigurată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului prin Institutul Limbii Române.

Multumesc d-nei ambasador Gabriela Dancau pentru toată implicarea.

Intotero Natalia Elena