Festivalul Unire prin Cultură
Săptămâna teatrului hunedorean la Chișinău și Zilele Teatrului Moldovenesc la Deva sub forma unui minifestival
„Animați de idealuri comune bazate pe comuniunea de limbă și de identitate, artiștii români și cei din Republica Moldova nu au avut niciodată un prilej mai bun ca acest an, 2022, să-și manifeste prin acțiuni artistice comune proiecte de anvergură prin proiectul Unire prin Cultură, proiect materializat prin săptămâna teatrului hunedorean la Chișinău și Zilele Teatrului Moldovenesc la Deva sub forma unui minifestival. Urmând calea Consiliului Județean Hunedoara, care a semnat în martie 2019 un acord de colaborare și înfrățire cu raionul Strășeni din Republica Moldova și în anul 2022 cu capitala Republicii Moldova, Teatrul de Artă Deva și Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău au semnat un parteneriat cultural strategic ce se materializează prin proiecte comune, schimb de artiști, respectiv coproducții și chiar microstagiuni susținute în cele două orașe, respectiv Deva și Chișinău”. Mihai Panaitescu, manager TAD.
Anunțăm cu bucurie că acest parteneriat și-a arătat primele roade în perioada 10-15 mai 2022
- 10 MAI – REGELE, BUFONUL ȘI DOMNII ȘOBOLANI, de Matei Visniec, regia Jean-François D’hondt și Mihaela Panainte – PREMIERĂ a Teatrului de Artă Deva.
- 11 MAI – ȘI CU VIOLONCELUL CE FACEM? de Matei Visniec, regia Vitalie Drucec, producție a Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău.
- 12 MAI – BANII, BANII, de Ray Cooney, regia Sandu Grecu, producție a Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău.
- 13 MAI – DOCTOR DE FEMEI, de Georges Feydeau, regia Sandu Grecu, producție a Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău.
- 14 MAI – FĂRĂ PIJAMALE după Mawby Green şi Ed Feilbert, regia Sandu Grecu, producție a Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău.
- 15 MAI – REVIZORUL de Nikolai Gogol, regia Sandu Grecu, producție a Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău.
Teatrul Național Satiricus din Chișinău a reușit să se ridice, din nou, la nivelul așteptărilor cu care a fost deja obișnuit publicul de la Deva. A fost teatru, a fost coregrafie, a fost light-design, sound-design, a fost prezent în scenă contemporanul, prin mijloace artistice vii de reprezentare scenică, textualitate care abordează teme din viața cotidiană, încununate prin viziuni regizorale remarcabile. Textele bune au contribuit pe măsură la succesul festivalului. A fost calitate și măiestrie artistică apreciate înalt de publicul din sală!
În cadrul evenimentelor culturale și a reprezentațiilor teatrale au participat Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău, și Valentina Volontir, șefa Direcției Cultură Chișinău. Mulțumim Teatrul de Artă Deva și tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment: Consiliul Judetean Hunedoara, Primăria Municipiului Chișinău și Teatrul de Artă Deva, aceste instituții conlucrând fructuos pentru reușita Festivalul „Unire prin Cultură” .
Aprecierile deosebite ale publicului spectator ne îndreptățesc să afirmăm că festivalul a fost o reușită deplină!