Meniu Principal

Festival DEVAră – 5 – 8 august 2021, la Deva

În perioada 5-8 august 2021, va avea loc la Deva prima ediție a Festivalului DEVAră.

Organizatorii principali ai evenimentului sunt Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean” și Primăria Municipiului Deva.

 Festivalul estival este inspirat din Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov, cuprinzând prezentări de filme istorice, dezbateri cu invitați speciali, expoziții, prezentări de carte și concerte, dar tematicile istorice abordate sunt gândite special pentru festivalul din Deva.

De fapt, Festivalul DEVAră este primul festival de film din România care are ca tematică principală sportul și propaganda.

Festivalul DEVAră începe joi, 5 august 2021, cu tema ,,OLIMPIA – Sport și Propagandă” și cuprinde proiecții de film la Sala „Pro Arte” a Colegiului Național Decebal (Olympia 1. Festival of the nations, 1938 și Race / Cursa, 2016), o dezbatere pe tema „Film și propagandă” cu criticul de film Irina Margareta Nistor și Emanuel Pârvu, actor și regizor, și un concert cu Mircea Baniciu în Parcul ,,Cetate” Deva urmat de proiecția filmului Eddie Vulturul / Eddie the eagle (2016) în aceeași locație.

Vineri, 6 august 2021 – ,,Așa vă place istoria? Povești adevărate!” care cuprinde proiecții de film la Sala „Pro Arte” a Colegiului Național Decebal (Olympia 2. Festival of beauty – 1938, Richard Jewell – 2019 și Goana după aurul transilvan – 2016), o dezbatere cu tema „Goana după aurul transilvan”, în prezența fostului procuror general al României, Augustin Lazăr și a regizorului Andrei Teodorescu și un concert cu Ada Milea în Parcul ,,Cetate” Deva urmat de proiecția filmului Green book (2018) în aceeași locație.

Sâmbătă, 7 august 2021, este ziua despre ,,Eroii care au făcut Istorie” și cuprinde proiecții de film la Sala „Pro Arte” a Colegiului Național Decebal (Ford v Ferrari – 2019, Chuck Norris vs. Communism – 2015 și Regina-Mamă Elena. Regina celor patru exiluri – 2019), o dezbatere cu istoricul și diplomatul Adrian Cioroianu, o dezbatere despre Regele Mihai I cu istoricul Nicolae Pepene și Camelia Csiki, jurnalist și realizator TV, un concert „Centenar Regele Mihai I” cu Duo Paracelsus (Andrei Kivu – violoncel, Călin Grigoiu – chitară) & Irina Margareta Nistor – lectură, la Biserica Reformată și un concert cu trupa ,,Om la lună” în Parcul ,,Cetate” Deva urmat de proiecția filmului De neînvins / Unbroken (2014) în aceeași locație.

Duminică, 8 august 2021, este despre cum „A fost odată ca niciodată” și cuprinde proiecții de film la Sala „Pro Arte” a Colegiului Național Decebal (Senna – 2010, Il luce – 2010 și Hidden figures – 2016), o dezbatere cu Stejărel Olaru, autorul cărții ,,Nadia și Securitatea”, concertul „O istorie a lumii în 10½ capitole” cu Trio Vitruvius (Claudia Codreanu – mezzosoprană, Andrei Kivu – violoncel, Edith H. Toth – orgă) & actrița Elena Ivanca – lectură, la Biserica Reformată și un concert cu trupa ,,Fără Zahăr” în Parcul ,,Cetate” Deva urmat de proiecția filmului Moartea lui Stalin / The Death of Stalin (2017) în aceeași locație.

De asemenea, în perioada 5-8 august 2021, în centrul municipiului Deva vor fi prezentate outdoor două expoziții istorice: ,,Copilăria unui Rege”, în Parcul Cetate Deva și ,,Lucescu” pe pietonalul din fața Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

 Expoziția ,,Copilăria unui Rege” este dedicată Centenarului nașterii Regelui Mihai I și cuprinde imagini istorice cu Principele Mihai în perioada 1921 – 1927, cu regele-copil în domnia sub Regență (1927 – 1930) dar și imagini cu Mihai al României în primii de domnie ai tatălui său, Carol al II-lea.

Expoziția ,,Lucescu” este dedicată lui Mircea Lucescu, personalitate sportivă de nivel mondial, al cărui destin a fost influențat decisiv de perioada ,,F. C. Corvinul Hunedoara”. Expoziția în aer liber cuprinde imagini istorice cu jucătorul Mircea Lucescu, de la începutul carierei sportive până la ,,căpitanul de pe Wembley” și Mexico 1970.