Educaţie pentru sănătate – dentiţia la cei mici
Numărul mare de cazuri de copii care ajung de urgenţă la spital cu dureri dentare, unii de vârste fragede, ne-a determinat să încercăm să încercăm să prevenim viitoare situaţii de acest fel.
Pentru că am constatat că sunt încă mulţi copii de ajunşi la 6, 7, 8 ani cărora nu li s-a vorbit niciodată despre importanţa igienei dentare, am decis să organizăm o primă acţiune de prevenţie şi informare pe această temă.
Sindicatul „Sanitas” din cadrul Spitalului Municipal „Alexandru Simionescu” a dat curs ideii domnului dr. Paul Bobouţanu de a merge în şcoli pentru a le vorbi copiilor despre cât de important este să te speli pe dinţi încă din primii ani de viaţă. Astăzi am fost prezenţi la Şcoala Gimnazială 1 din Hunedoara (formată din fostele şcoli generale nr. 9 şi nr. 12) pentru o lecţie interactivă cu elevii claselor pregătitoare.
Pe lângă prezentarea domnului doctor, adaptată nivelului de înţelegere al celor mici, de mare ajutor ne-au fost cărţile interactive şi materialele sanitare (periuţe şi paste de dinţi) pe care am reuşit să le cumpărăm din fondurile proprii ale sindicatului pentru a le dărui copiilor, dar şi materialele donate de Alma Print Hunedoara (căreia îi mulţumim încă o dată pentru ajutor). Îmbucurătoare a fost şi prezenţa unora dintre părinţii celor mici la acţiunea de astăzi. Le mulţumim pentru că şi-au făcut timp pentru lecţia interactivă şi pentru implicare.
Mare parte dintre copiii care ajung cu dureri dentare în serviciul de Urgenţă specializat al Spitalului din Hunedoara (relativ recent înfiinţat), refuză să se aşeze pe scaunul dentistului. Nici medicii nici asistentele nu-i forţează nicicum să se supună intervenţiei necesare, copiii insistă să plece acasă, rămân cu durerile şi, după o zi sau două, când acestea devin şi mai greu de suportat, sunt nevoiţi să se întoarcă.
Preconcepţia „N-are rost să se spele copilul pe dinţi pentru că oricum sunt dinţi de lapte şi urmează să-i cadă” este total greşită! Dacă „dinţii de lapte” sunt „stricaţi”, la fel vor fi şi cei definitivi.
« Condiții moderne de învățământ (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) Religia a fost introdusă ca disciplină opțională la Bacalaureat »