Meniu Principal

Echipa de medici pediatri completată la Hunedoara

România nu duce neapărat lipsă de medici specialiști, chiar dacă numărul acestora nu este suficient. Țara are în prezent 55.000 de medici cu drept de practică, însă peste jumătate din aceștia lucrează în București sau în alte cinci județe în care se află spitale universitare: Timiș, Cluj, Mureș, Iași și Dolj. Restul acordă îngrijiri medicale pentru celelalte 36 de județe. Lipsesc pediatri, medici de urgență, radiologi și așa mai departe.
Cu aceeași problemă se confruntă, în parte, și spitalul din Hunedoara. Însă există vești bune, iar acestea s-au materializat prin persoana medicului pediatru Ioana Marin care vine să reîntregească echipa de pediatri suprasolicitată a spitalului nostru.
Doamna doctor este medic specialist, născută la Brad și absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, instituție de învățământ cu tradiție, despre care a vorbit elogios.
”Am ajuns la Medicină dintr-o întâmplare”, spune doamna doctor. Inițial, mărturisește, avea alte planuri. Olimpică la biologie și cu rezultate foarte bune la chimie și fizică, dr. Marin și-a proiectat o carieră în domeniul informaticii, dar sora ei i-a sugerat să dea admitere la Medicină. A intrat, a abandonat gândurile legate de alte domenii cu care cochetase și, iată, acum e un câștig pentru micuții pacienți hunedoreni.
Mentorii care intră în viața noastră au un rol crucial, de cele mai multe ori. În sensul acesta, doamna doctor Marin a avut parte de experiențe de neuitat, atât în timpul studenției, cât mai ales pe perioada rezidențiatului. Experiențe care au format-o și au făcut-o să se pregătească în mod continuu din punct de vedere profesional. ”Pentru mine, personal, rezidențiatul a fost o perioadă foarte frumoasă. Am avut relații extraordinar de bune cu formatorii mei, cu profesorii. Au fost oameni foarte dedicați, medici riguroși, calculați, iar toate acestea au făcut să-mi doresc să fiu cât mai bine pregătită din punct de vedere profesional. Mă consider, de asemenea, foarte norocoasă să am o relație specială cu foștii mei colegi. Suntem uniți, ne sprijinim reciproc, atât prefesional, cât și în viața personală. E mare lucru.”
Am întrebat-o pe dr. Ioana Marin care crede că sunt neajunsurile sistemului medical românesc. ”Minusurile sistemului sunt cele clasice și aș enumera aici timpul sau, mai bine spus, lipsa lui. Nu există suficient timp în viața unui medic, dar, aici, totul depinde de felul în care reușești să te organizezi. Un alt neajuns, care însă poate deveni de multe ori un avantaj, este birocrația. Multe documente, hârtii, cu toate acestea, uneori e bine să rămână consemnate în scris toate acțiunile actului medical.”
Dr. Marin vine cu forțe proaspete la Hunedoara în condițiile în care am amintit că este necesară suplimentarea numărului de medici pediatri. ”Consider că o bună colaborare cu colegii ține de adaptabilitate și de toleranță. Cred că, în bună parte, totul ține de mine, de ceea ce sunt dispusă să fac, nu neapărat de cât muncește cel de lângă mine. E nevoie să ne adaptăm, nu să facem revoluție pe unde trecem. Și cel mai corect și mai bine este să prestezi în plus, să acoperi cât mai mult din ceea ce este de făcut. Acesta este aspectul cel mai important al unei colaborări reale, fructuoase”, a mai adăugat doamna doctor.
Am aflat câteva aspecte despre profesionistul Ioana Marin, dar, în același timp, omul Ioana Marin ne-a mărturisit că are ca și pasiuni cosmetica și pictura.
Pediatria implică foarte multă responsabilitate, empatie și acuratețe în afirmarea unui diagnostic, dar și în monitorizarea tratamentului. A fi pediatru este o onoare, o mare responsabilitate si nu este facil. Îi dorim doamnei doctor mult spor și succes în activitatea profesională din cadrul spitalului de la Hunedoara!