Meniu Principal

Dr. Gheorghe Firczak a lansat volumul „Contribuţii ale Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică la Marea Unire“

La Biserica Immaculata din Deva a avut loc, sâmbătă, simpozionul „70 de ani de la arestarea episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică“. Evenimentul a fost iniţiat de istoricul Gheorghe Firczak, preşedinte fondator al Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R) şi totodată preşedinte al AJRRUEM Hunedoara – Deva.

 Acţiunea s-a desfăşurat sub semnul Centenarului şi a avut ca moderator pe deputatul Iulius Firczak, preşedinte U.C.R.R. În cadrul acestui eveniment, au fost prezentate lucrări de către Preasfinţitul Alexandru Mesian – Episcopul Eparhiei de Lugoj, Monseniorul Angelo Pop – Vicar General al Eparhiei de Lugoj, dr. Liviu Lazăr, dr. Ilie Gherheş, dr. Dorin Petresc şi istoricul prof. Viorica Igelsky.

Carte insuflată de dragostea pentru credinţa greco-catolică şi pentru rutenism

Prof. Viorica Igelsky a prezentat cartea „Contribuţii ale Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică la Marea Unire“, volum scris de dr. Gheorghe Firczak.

„ După părerea mea, Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică este o biserică naţională, alături de Biserica Ortodoxă Română şi are o contribuţie foarte importantă şi în renaşterea elitelor şi intelectualităţii rutene. De-a lungul timpului, Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică a colaborat în momentele importante ale istoriei poporului român cu Biserica Ortodoxă Română, punctul culminant fiind acea îmbrăţişare între Cardinalul Iuliu Hossu şi Episcopul Miron Cristea, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, pe Câmpia de la Alba-Iulia, în faţa mulţimii adunate să aclame proclamarea Marii Uniri. Cartea lansată am scris-o gândindu-mă la ascendenţii mei: străbunicul Gheorghe Firczak, bunicul Iuliu Firczak, tatăl Eugen Firczak, cei care mi-au insuflat dragostea pentru credinţa greco-catolică, pentru această confesiune şi în acelaşi timp şi pentru rutenism. Am lucrat în ritm susţinut pentru a scrie această carte pe care o iubesc ca pe mine însumi şi ca pe aproapele meu. Este, cred eu, o realizare. Are un aparat ştiinţific şi este scrisă pe bază documentară. Poate că din punct de vedere al cercetării nu aduce noutăţi, dar sintetizează lucruri care erau cunoscute, însă erau prezentate separat. Cartea este o sinteză a rolului pe care Biserica Unită cu Roma Greco-Catolică îl are pentru spiritualitatea poporului român”, a apreciat istoricul Gheorghe Firczak.

 

Cele două biserici româneşti au conlucrat pentru promovarea intereselor românilor

„Sâmbătă am avut onoarea să fiu moderatorul Simpozionului „70 de ani de la arestarea episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică“.

De-a lungul timpului, în momentele importante ale istoriei românilor din Transilvania – Revoluţia de 1848 – conducătorii celor două biserici româneşti au conlucrat pentru promovarea intereselor românilor şi pentru apărarea fiinţei naţionale româneşti. La 1 Decembrie 1918, actul unirii Transilvaniei cu patria mamă a fost citit de episcopul greco‑catolic Iuliu Hossu, viitor cardinal, asistat de episcopul ortodox de Caransebeş, Miron Cristea, viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Ei s‑au îmbrăţişat în faţa mulţimii adunate la Alba Iulia şi au declarat înţelegere frăţească. După unirea Transilvaniei cu România, Biserica Română Unită cu Roma a devenit unul din cultele însemnate din ţară dar, după instaurarea dictaturii comuniste, în anul 1948, Biserica Română Unită cu Roma a fost scoasă în afara legii. Autorităţile comuniste au arestat şi condamnat pe toţi episcopii şi pe acei preoţi care s-au opus desfiinţării Bisericii Române Unite cu Roma. În ciuda acestui fapt, Biserica Greco‑Catolică şi‑a continuat activitatea datorită episcopilor hirotoniţi clandestin şi preoţilor rămaşi în rezistenţă”, a menţionat deputatul Iulius Firczak, preşedinte U.C.R.R.

Maria Hogman