Deputatul PSD, Ilie Toma, este interesat de subvenţionarea agricultorilor
Întrebare referitor la “Noi programe şi scheme de subvenţionare pentru noul exerciţiu bugetar 2019”
La biroul parlamentar din municipiul Hunedoara, deputatul PSD a avut dezbateri cu agricultorii şi zootehniştii legate de viitoarele politici şi viziuni ale programului de guvernare PSD, ale Guvernului României şi ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în ceea ce priveşte dezvoltarea şi modernizarea agriculturii şi a schemelor de subvenţionare a agricultorilor pe termen mediu şi scurt.
În acest context, în prima săptămână a lunii aprilie, deputatul Ilie Toma a adresat o întrebare către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – ministrului Petre Daea – referitor la “Noi programe şi scheme de subvenţionare pentru noul exerciţiu bugetar 2019”.
“În cadrul audienţelor desfăşurate la biroul parlamentar din municipiul Hunedoara, judeţul Hunedoara, primesc multe întrebări legate de programul de guvernare pentru noul exerciţiu bugetar 2019, întrebări referitoare la activitatea agricultorilor şi crescătorilor de animale de la noi din ţară. Pe această temă am avut dezbateri, cu agricultorii şi zootehniştii din arealul judeţului Hunedoara, legate de viitoarele politici şi viziuni ale programului de guvernare PSD, ale Guvernului României şi implicit ale ministerului pe care îl conduceţi, în ceea ce priveşte dezvoltarea şi modernizarea agriculturii şi a schemelor de subvenţionare a agricultorilor pe termen mediu şi scurt.
Programele promovate şi implementate în anii anteriori, cu rolul de a susţine activitatea agricultorilor şi crescătorilor de animale la nivelul judeţului Hunedoara, şi nu numai, s-au dovedit benefice.
De aceea, Domnule Ministru, pentru un bun dialog cu agricultorii din judeţul Hunedoara, vă rog să îmi comunicaţi care sunt facilităţile, schemele, ajutoarele şi programele de subvenţionare în agricultură şi zootehnie pe care le aveţi în vedere de a fi implementate în anul 2019”.
Deputat Ilie Toma
Mai mulți bani pentru cei care practică o agricultură ecologică
Legat de fondurile europene, pe 8 aprilie 2019, europarlamentarii din Comisia de Agricultură a Parlamentului European (COMAGRI) au adoptat un proiect de regulament referitor la modul cum vor fi acordate fondurile europene pentru agricultură prin Politica Agricolă Comună (PAC) după 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti penalizări de întârziere fermierilor care-și iau mai târziu subvențiile.
Este de reținut, pentru fermierii din România, faptul că după 2020 – pentru că era o preocupare majoră legată de chestiunea subvențiilor – plățile directe pentru fermierii români vor crește și nu vor scădea. Uniunea Europeană a stabilit faptul că fermierii europeni trebuie să fie plătiți pentru ceea ce înseamnă practici ecologice şi vor fi mai mulți bani pentru cei care practică o agricultură ecologică.
Maria Hogman