Meniu Principal

DAS Deva: Copiii defavorizați au fost oaspeți la „Fabrica de cadouri a Iepurașului”

Primăria Municipiului Deva – prin Compartimentul Local pentru Romi, Direcția de Asistență Socială Deva și Direcția de Sănătate Publică Hunedoara au invitat 15 copii, între 4 și 12 ani, din comunitățile rome, la „Fabrica de cadouri a Iepurașului” – un atelier creativ, specific sărbătorii ce se apropie, care s-a desfășurat luni, 14 aprilie 2025, la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara.

Evenimentul a însemnat trei ore de activități educative și concursuri cu premii inedite, prin care organizatorii au urmărit dobândirea de către participanți a unor cunoștințe noi și dezvoltarea gândirii creative și a abilităților practice.

Pe scurt, un istoric le-a explicat, pe înțelesul lor, semnificația sărbătorii de Paște. Un medic i-a ajutat să înțeleagă rolul alimentației sănătoase și a activității fizice. Un psiholog i-a implicat în activități interactive care încurajează învățarea prin joc, iar mediatorul sanitar, nelipsit din preajma copiilor romi, a promovat respectarea regulilor de igienă personală.

În derularea activităților, participanții au lucrat în echipă și contra cronometru – ca la orice competiție

Pictura cu tematică pascală le-a testat răbdarea de-a colora în contur și le-a permis să exprime trăiri și experiențe prin diferite combinații de culori. Desenele au fost decorate cu abțibilduri și ștampile cu motive de sărbători, puse la dispoziție de Compartimentul Local pentru Romi, iar cele mai reușite lucrări au fost selectate de gazde pentru o miniexpoziție.

O vânătoare de ouă a reînviat legenda Iepurașului de Paște, care-și ascundea ouăle în grădină, iar copiii au pornit în căutarea lor, ghidați de organizatori. A intrat în joc și spiritul de echipă, iar ouăle colorate au fost descoperite de cei mai tenaci căutători.

Și cursa de ouă pe lingură a provocat amuzamentul copiilor, dar și abilitățile lor de concentrare. Cine a fost atent la instrucțiuni, a ajuns la linia de sosire cu oul în lingură și încântat de experiență, dar și în aplauzele colegilor de echipă, care au apreciat efortul fiecărui participant.

Dar competiția nu s-a oprit aici – pentru că lecția de sănătate, susținută de dr. Daniela Roșca, a dat startul unei noi întreceri, cu premii inedite. Copiii au intrat în joc, curioși să afle ce conține „piramida alimentară”, care sunt grăsimile bune pentru sănătate și ce alimente conțin proteine, dar, mai ales, cum ne pot ajuta palma, pumnul și degetele nastre să știm exact cât trebuie să mâncăm.

În locul întrebărilor de recapitulare, medicul i-a suprins pe copii cu 20 de ghicitori în versuri, despre fructe și legume, dar mai ales cu premiile oferite celor care au găsit răspunsul corect – exact fructele și legumele despre care era vorba în ghicitori.

Întrecerea a fost cu atât mai distractivă cu cât participanții și-au extras, singuri, biletul cu ghicitoarea-surpriză, fără să-și închipuie că o să plece acasă cu căpățâna de varză ori cu plasa de cartofi, cu roșii, kiwi, struguri, ciuperci, banane, ceapă, broccoli, ardei, castravete, mere, pere, conopidă, lămâi, gulie sau usturoi – toate acestea, esențiale pentru sănătatea noastră. Jocul a reușit să-i prindă chiar și pe părinții prezenți la eveniment, care s-au trezit ridicând două degete ca să răspundă la ghicitori.

Până la urmă, toți oaspeții „Fabricii de cadouri a Iepurașului” au fost câștigători într-un fel sau altul, iar buna purtare le-a adus copiilor recompense pe măsură: fructe din belșug, suc de mere, pizza și jucării, pe lângă tradiționalul dar de Paște – câte un ou roșu și un iepuraș de ciocolată. (Fotografiile cu minori au fost realizate cu acordul scris al părinților).

Direcția de Asistență Socială Deva