CRISTIAN RESMERIȚĂ, senator PSD: Situația din Valea Jiului este una extrem de complicată
Senatorul Resmeriță a fost singurul parlamentar hunedorean care a votat împotriva acestei legi
Invitat la postul local de televiziune Mondo TV, senatorul Cristian Resmeriță a discutat despre problemele generate de Legea Pensiilor, catalogând situația din Valea Jiului ca fiind una extrem de complicată.
“Situația din Valea Jiului este una complicată, poate cea mai complicată situație prin care am trecut în ultimii, nu știu, foarte mulți ani. Eu am fost în toate localitățile din Valea Jiului, pe stradă, pentru că am preferat să discut personal cu oamenii. Deranjant este faptul că sunt foarte multe zvonuri și multe grupuri de interese politice care încearcă să denatureze această problemă pe care oamenii o au în momentul de față.
Tocmai de aceea doresc să fac un apel la calm, pentru că numai în momentul în care dialogăm și încercăm să facem front comun avem o șansă să rezolvăm anumite chestiuni”, a spus senatorul Resmeriță.
Senatorul a trecut în revistă legile pe care le-a inițiat și a reușit să le impună în Parlament. Legi care au adus beneficii majore celor care au ieșit la pensie din minerit
“La nivelul anului 2015 pensiile în minerit erau la un nivel scăzut, aproximativ 3.000 de lei. În anul 2016 a ieșit Legea 155, o lege făcută de o doamnă deputat de la Galați, la care eu împreună cu alți colegi din PSD Hunedoara am făcut un amendament care a prevăzut ca toate pensiile celor care au ieșit la pensie după 01 ianuarie 2011 să fie recalculate. S-au recalculat mii de pensii în momentul acela, oamenii au avut pensii dublate. Și în momentul de față cei care iasă la pensie din minerit( până la 1 septembrie când situația se va schimba), iasă la pensie tot pe această lege.
În 2016, când mi s-a propus de la nivel Central să mă duc înapoi senator. Am acceptat dar am pus două condiții:
- Mina Lupeni și Mina Lonea propuse pentru închidere în septembrie 2017 să își continue activitatea
- Să se rezolve situația pensionarilor mineri care au ieșit la pensie înainte de 2011( nu beneficiau de Legea 155, n.r) . În acest scop am inițiat o lege, Legea 22, care are un singur inițiator, Cristian Resmeriță. Această lege a recalculat pensiile celor care au ieșit la pensie după 1990 până în 2011 și a reparat această inechitate. A și fost “botezată”, Legea Resmeriță.
Deci în momentul de față, toți cei care au ieșit la pensie din minerit au aceste pensii bune și foarte bună, datorită acestor legi făcute de mine.
De asemenea Legea 135 din 2015, “botezată“ Legea Resmeriță 2, care a scăzut stagiul de cotizare la 15 ani pentru cei lucrează la unități miniere aflate pe închidere și Legea 163 din 2020, o lege care prevede reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru cei care nu au lucrat în minerit, fără să fie penalizați”, a precizat Resmeriță.
RESMERIȚĂ: Ca să înțelegem ce s-a întâmplat la acest moment trebuie să ne întoarcem în urmă cu aproximativ un an și jumătate
“Prin PNRR (Programul Național de Reziliență și Redresare), României îi sunt alocate niște fonduri europene. Acest program a fost negociat la Bruxelles de fostul Guvern PNL-USR-UDMR. Atunci, fostul ministru Ghinea de la USR, despre care văd că nimeni nu mai vorbește, a negociat personal acest program legat de pensii.
Să nu uităm că atunci când PSD-ul vine la guvernare, conform cu ceea ce s-a negociat la Bruxelles de Guvernul PNL-USR, aveam voie să dăm la bugetul de pensii doar 9,4 la sută din PIB. Practic, 50 de ani pensiile erau înghețate! PSD-ul prin reprezentanții săi reușește să renegocieze la Bruxelles această chestiune. Din acel moment s-au putut da majorări la pensii (2021-2023).
RESMERIȚĂ: Această lege este de recalculare, nu de majorare!
În Valea Jiului s-au emis în momentul de față, pentru recalculare, cu aproximație, 33.500 de decizii. Această lege, atenție, este de recalculare nu de majorare! Pentru că Guvernul PNL-USR-UDMR a negociat PNRR-ul la Bruxelles în așa fel! Eu nu vreau să spun că PSD-ul nu are nicio vină, are vin alui probabil, dar trebuie ca lumea să înțeleagă exact. PNRR-ul și negocierea făcută la Bruxelles de Guvernul PNL-USR mă aduce în momentul de față în această situație de recalculare a pensiilor, nu de creștere!
Care este situația în Valea Jiului:
Din cele 33.500 de pensii recalculate, aproximativ 20.000 de decizii de pensionare, cresc pensiile pentru cei aproximativ 20.000 de pensionari. Din păcate pentru aproximativ 13.000 de pensionari aceste decizii sunt pe minus.
RESMERIȚĂ: Valoarea pensiei aflate în plată nu se diminuează!
“Nu există nicio posibilitate legală în această țară ca acel cuantum al pensiei care este mai mare să fie diminuat! Curtea Constituțională a statuat acest lucru în momentul în care președintele Traian Băsescu a dorit să scadă salariile și pensiile cu 25 respectiv 10 la sută. În cazul salariilor s-a putut, dar în cazul pensiilor nu s-a putut face acest lucru.
RESMERIȚĂ: Indexarea de la 1 ianuarie se aplică pe decizia care a venit acum!
Din informațiile pe care le am indexarea de la 1 ianuarie va fi de 14 la sută. În momentul în care am 14 la sută indexare, vreau ca toată lumea să știe, indexarea se va face pe valoarea din decizia care va venit acum! Dacă, de exemplu, decizia a venit cu 1.000 de lei în plus, indexarea se va face pe valoarea cu 1.000 de lei în plus. Dacă, de exemplu, în urma recalculării, decizia este cu 1.000 de lei în minus, indexarea se face pe această valoare, cea venită pe ultima decizie.
Deci pensiile mai mari, rămân în plată, adică nu se diminuează, dar indexarea se va face pe valoarea dată de decizia care a venit după recalculare! Ce este interesant aici: Dacă indexarea va fi de 14 la sută la 1 ianuarie, aproximativ 85 la sută dintre cei care au pensiile diminuate ajung cu pensia la nivelul actual. Sigur că va fi o pierdere, pentru că în cazul lor indexarea nu se face pe cuantumul mare, dar ei trebuie să știe acest lucru.
RESMERIȚĂ: Îi îndrum pe toți cei nemulțumiți de recalculare să conteste acestă decizie!
„Deci, mă uit în ochii fiecăruia și vă îndrum să contestați dacă sunteți nemulțumiți, dar nu vă risipiți banii! Faceți contestații la Casa de Pensii!