Meniu Principal

COMBATEREA TRAFICULUI ȘI CONSUMULUI DE DROGURI ESTE O PRIORITATE NAȚIONALĂ

România nu mai este o țară de tranzit pentru traficanții de droguri.
Cele mai recente date statistice oferite de Agenția Națională Antidrog confirmă dincolo de orice îndoială acest fapt. 74.38% din cantitatea totală de droguri provenită din capturi semnificative a fost destinată pieței ilicite din România, ceea ce este un indiciu al unei dinamici periculoase la nivel național.
Iar știrile din ce în ce mai frecvent prezentate în mass media nu fac altceva decât să crească și mai mult starea legitimă de îngrijorare. Vedem profesori vânzând droguri elevilor. Vedem mecanici de locomotivă aflați sub influența substanțelor psihotrope conducând trenuri. Și, ceea ce este de departe cel mai grav aspect al realității pe care o trăim, vedem polițiști și foști polițiști arestați pentru trafic de droguri.
Este nevoie de acum de o politică antidrog, dincolo de doctrine și interese de partid. Iar această politică ar trebui să acționeze în două direcții principale. Pe de o parte trebuiesc destructurate rețelele de trafic de droguri, de cealaltă parte copiii și adolescenții trebuie să cunoască adevărata față a dependenței de droguri dincolo de fantezii fară nicio legătură cu realitatea.
Este nevoie ca toate instituțiile ce au responsabilități în gestionarea fenomenului să colaboreze cât mai strâns.
Prin deschiderea și contribuția sa legislativă, Parlamentul României este și el parte a acestui efort comun.
Partidul Social Democrat a inițiat și a promovat neabătut până la adoptare Legea Anastasia. Noua lege este deja în vigoare stabilește că niciun șofer băut, drogat sau fără permis care produce un accident mortal nu mai poate scăpa de închisoare.
Un alt proiect de lege inițiat tot de către Partidul Social Democrat se află în dezbatere parlamentară și este menit să descurajeze și să sancționeze și mai dur traficul și consumul de droguri.
Ministerul Afacerilor Interne a anunţat de asemenea un pachet de mai multe propuneri de modificare a legislaţiei în privinţa combaterii traficului şi consumului de droguri, una dintre acestea vizând acordarea de bonificaţii pentru poliţiştii care au capturat cantităţi importante de droguri. O altă măsură îi vizează pe poliţişti, care ar putea fi testaţi antidrog în timpul serviciului, iar cine refuză ar putea fi suspendat din funcţie.
Îl așteptăm în Parlament cât mai repede pentru a da temeiul juridic necesar combaterii eficiente a traficului de droguri, dar și posibilității de a acționa în situații ce ţin de integritatea profesională și morală a personalului Ministerului Afacerilor Interne.
Efectele și amploarea consumului de droguri, mai ales în școli, sunt o amenințare reală la adresa siguranței individuale și naționale. Este acum momentul potrivit pentru o evaluare în cadrul Consiliului Suprem de Apărare al Țării a situației create de escaladarea traficului de droguri. Toate instituțiile de forță și cele care aplică legea în România trebuie să pună combaterea acestui flagel în prim-planul activității și o coordonare la cel mai înalt nivel devine obligatorie.
Drogurile sintetice de azi sunt extrem de periculoase. Dacă nu acționăm acum, mâine va fi prea târziu. Viitorul copiilor noștri depinde de eficiența cu care statul român va reuși să combată acest fenomen periculos, ce poate compromite definitiv viața a generații întregi.
Viorel Sălan, deputat PSD


« (Stirea anterioara)