Meniu Principal

COMBATEREA CREȘTERII PREȚURILOR LA ALIMENTE

Combaterea speculei la alimente reprezintă urgența maximă a noului Guvern, pentru că aceasta este problema cea mai presantă a cetățenilor și principala sursă a inflației. Guvernul va combate creșterea prețurilor la alimente pe toate fronturile: la fermieri, la procesatori și la comercianți. Pe fiecare direcție, Guvernul a pregătit o măsură distinctă pentru fiecare componentă:
1) La producători: instalarea sistemelor de energie verde la ferme pentru scăderea costurilor de producție;
2) La procesatori: sprijinirea investițiilor în procesarea de alimente;
3) La comercianți: limitarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare de bază.
Cum va fi combătută specula din piața de alimente:
o Mecanism: se va limita adaosul comercial pe tot lanțul comercial. Nivelul maxim va fi stabilit în urma discuțiilor cu retailerii.
o Vor fi vizate doar produsele alimentare de bază care se regăsesc în coșul de cumpărături al oricărui român E vorba de produsele care sunt necesare pentru un trai decent. (nu sunt vizate toate produsele alimentare)
o Măsura va fi temporară până la scoaterea din piață a speculanților.
o Comercianții vor trebui să afișeze la raft și prețul producătorului, pe lângă prețul de vânzare, astfel încât cetățenii să poată identifica cei mai eficienți comercianți, care practică cele mai mici adaosuri.
o Măsurile vor fi discutate și agreate cu marii retaileri de alimente.
Respingerea acuzației că este o măsură „comunistă” care contravine principiilor economiei de piață.
o O măsură comparabilă cu cea pe care o are în vedere Guvernul Ciolacu, a fost aplicată în Franța, unde s-a ajuns la acord între guvern și retaileri pentru a se oferi la raft cel mai mic preț posibil, pe durata așa-numitului „Trimestru anti-inflație”. Recent, retailerii francezi au fost de acord să prelungească măsura.
o Măsuri similare de combatere a speculei la alimente s-au mai luat în Slovacia, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Spania.
o Prin urmare este un curent european. Toate statele care au economii bazate pe piața liberă au înțeles că în perioadele de criză, când competiția este perturbată, crește tentația de speculă, în dauna clienților finali, ceea ce impune adoptarea unor măsuri pentru descurajarea acestor practici.
Efectele în plan social și economic ale speculei cu prețurile alimentelor
o După reglementarea prețurilor la energie și oprirea speculei la carburanți, prețurile la alimente reprezintă principala sursă a inflației din prezent. La alimente inflația este dublă față de celelalte bunuri și servicii.
o Între 60% și 90% din majorările de prețuri care îi afectează în mod direct pe cetățeni vin din creșterea prețurilor la alimente.
o Energia și alimentele sunt bunuri indispensabile, iar din aceste motiv creșterile de prețuri la aceste produse îi afectează cel mai puternic pe cei cu venituri mici și medii, care nu se pot lipsi de energie și de alimentele de bază
o PSD a reușit să determine Guvernul precedent să adopte reglementarea prețurilor la energie. Efectele se văd acum când inflația a scăzut semnificativ. Însă prețurile la alimente sunt în continuare speculative și trebuie interveni pentru protejarea celor cu venituri mici și medii și pentru atingerea obiectivului de a ajunge la o inflație cu o singură cifră.