Meniu Principal

Colinde rutene, tradiție și spiritualitate

Ca în fiecare an, în filialele uniunii, în luna decembrie, sunt pregătiri intense pentru a sărbători în mod tradițional nașterea Mântuitorului și trecerea în noul an. Principalii beneficiari sunt copii, care se vor bucura de cadourile primite din partea noastră.

Chiar dacă și anul acesta a fost un an atipic, un an al provocărilor pe care le-am avut prin prisma reorganizării activităților noastre culturale datorită pandemiei de Coronavirus, am avut plăcuta surpriză, ca în fiecare filială, să existe dorința de a promova aceste sărbători, de a transmite generațiilor viitoare spiritul Crăciunului.

Am simțit acestea atât prin cântecele de iarnă, prin colindele rutene, prin savoarea bucatelor moștenite de la înaintașii noștri, cât și prin tot ceea ce înseamnă tradiție și spiritualitate atât în familie cât și în comunitățile noastre.

Evenimentele se vor desfăşura cu respectarea tuturor măsurilor instituite la nivel naţional pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Pentru organizația noastră, este foarte importantă colaborarea în domeniul cultural cu rutenii de pretutindeni

 Colaborarea se realizează, în primul rând, în cadrul Congresului Mondial al Rutenilor, atât în plen cât și în comisiile de specialitate ale congresului, care se desfășoară odată la doi ani, iar în perioada dintre congrese în forul decizional statutar – Consiliului Mondial al Rutenilor.

După anul 1989 organizațiile membre ale CMR, au promovat  rutenismul pretutindeni în lume, în special în Europa Central Răsăriteană și în America de Nord.

Rutenii din România sunt mândrii că uniunea noastră este membră cu drepturi depline a acestor organisme internaționale rutene. Datorită implicării noastre permanente în această muncă de promovare culturii, tradițiilor, limbii și spiritualității rutene am avut bucuria și onoarea de a organiza în România, în anii 2007 la Sighetu Marmației și 2015 la Deva, a congreselor mondiale ale rutenilor și a forumurilor mondiale ale tinerilor ruteni. Astfel rutenii de pretutindeni, prezenți la aceste manifestări, au avut plăcerea de a cunoște, chiar și în parte, tradițiile, folclorul, cultura atât a rutenilor din România, dar și a majorității românești.

Cvasitotalitatea țărilor unde locuiesc ruteni, sunt membre ale Uniunii Europene. Toate acestea ne întăresc convingerea că europenismul asigură un climat deplin favorabil rutenismului. Așteptăm cu încredere clipa când toate țările continentului nostrum, unde locuiesc ruteni, vor fi membre ale Uniunii Europene.

De altfel, prima manifestare națională modernă a rutenilor s-a derulat în timpul Revoluției din anii 1848-1849. Atunci liderul spiritual și politic al etniei noastre, Aleksander Duhnovici, a concretizat deviza rutenilor valabilă și azi: „Am fost, sunt și voi rămâne rutean”.

Cea de-a treia renaștere națională a rutenilor, concretizată după anul 1989, continuă evoluția ruteană pe un drum ascendent astfel încât să nu existe nici un dubiu cu privire la istoria, existența și continuitatea rutenilor.

 Francisc Gal, Vicepreședinte UCRR