Camera Deputaților a dat vot favorabil proiectului inițiat dedeputatul UCRR – Iulius Marian Firczak
Amendamentul iniţiat de deputatul Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Iulius Marian Firczak, a fost votat. S-au înregistrat 205 voturi „pentru”, 97 „împotrivă” și 13 abțineri.
Proiectul de lege privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, adoptat de deputațiPlenul Camerei Deputaţilor a dat, la începutul lunii mai, vot favorabil proiectului de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne.
Dobânzile la credite au fost plafonate, Parlamentul a dat vot favorabil
“Deputaţii au adoptat un amendament respins iniţial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, „prin excepţie de la prevederile art.5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate. Articolul 5 prevede că „dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”, a precizat deputatul Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Iulius Firczak.
Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), despre proiectul Legii plafonării dobânzilor:Legile ar trebui să contribuie la conservarea capacităţii băncilor de a fi solid capitalizate, şi nu la a le slăbi
CPBR menţionează că responsabilitatea în alocarea resurselor va fi definitorie în evoluţia sistemului bancar şi a economiei României în perioada post-criză de sănătate şi în recesiunea economică ce va urma pandemiei COVID-19.
Astfel, orice măsuri avute în vedere prin legi sau acte normative ar trebui să contribuie la a conserva capacitatea băncilor de a rămâne solid capitalizate şi cu indicatori de lichiditate în acord cu reglementările naţionale şi internaţionale, şi nu la a le slăbi această capacitate, pentru a evita afectarea stabilităţii financiare şi a întregii economii.
‘Reiterăm în acest sens dorinţa comunităţii bancare de a sprijini efortul ieşirii din criza generată de pandemia COVID-19, însă rămânem preocupaţi de impactul cumulat al acestor proiecte de lege asupra posibilităţii băncilor de a-şi asigura veniturile operaţionale, de care va depinde şi posibilitatea ulterioară a acestora de a credita susţinut economia şi consumatorii pentru ieşirea din criză. Ca atare, băncile vor adopta probabil în perioada următoare o poziţie precaută, până la înţelegerea impactului rezultat, funcţie de legile ce urmează a mai fi adoptate. În acest context, reiterăm rugămintea noastră pentru o consultare judicioasă cu comunitatea bancară în procesul de elaborare a legilor şi actelor normative, mai ales în contextul atât de special al noilor realităţi ce derivă din contextul pandemiei COVID-19’, mai arată reprezentanţii CPBR.
Proiectul are ca obiectiv plafonarea dobânzilor în România, în condiţiile în care, pe alocuri, media dobânzii este de 4 ori mai mare faţă de media Uniunii Europene.
Maria Hogman