Bilanț al activității din sesiunea parlamentară care se va încheia în luna iulie
Winkler: Mi-am propus să urmăresc echilibrul dintre asigurarea competitivității economiilor, a securității energetice și a măsurilor de decarbonare
Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a făcut, marți, la Deva, într-o conferință de presă, un bilanț al activității sale în sesiunea parlamentară care se va încheia în luna iulie. ”În anul care a trecut, în activitatea mea din Parlamentul European, mi-am propus să urmăresc echilibrul dintre trei priorități: asigurarea competitivității economiilor, a securității energetice și a măsurilor de decarbonare a economiei”, a declarat europarlamentarul UDMR, care a adăugat că a lucrat cu convingerea că dubla tranziție, digitală și verde, trebuie să fie echitabilă. Deputatul european a vorbit despre faptul că UE a trebuit să facă față suprapunerii în mod simultan a efectelor a trei crize, respectiv criza climatică, pandemică și cea provocată de războiul din Ucraina.
”În 2019, Parlamentul European a declarat starea de criză climatică. Ca răspuns la această provocare, UE a formulat obiectivul decarbonării economiilor și pe cel al reducerii emisiilor cu efect de seră însumate în Green Deal – Pactul verde. Nu am apucat bine să ne aplecăm asupra acestei strategii că în 2020 am fost loviți de pandemia de coronavirus, care a dus la oprirea cvasi-totală a economiilor, sistarea transporturilor și consecințe economice negative imediate. A trebuit să răspundem și la această provocare, iar reacția Uniunii a fost aceea de a formula Planul Next GenerationEU concretizat în fiecare țară prin planurile naționale de redresare și reziliență. Din păcate, următoarea criză nu a întârziat prea mult. În 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina și a declanșat războiul ale cărui consecințe le resimțim cu toții, mai puternic în Europa, dar, într-o oarecare măsură, pe toate continentele și în toate țările lumii”, a precizat Winkler.
Conform europarlamentarului UDMR, toată această suită de crize a pus la grea încercare instituțiile UE, inclusiv Parlamentul European. ”În 2022, vedem cum se iau măsuri în contradicție cu ceea ce credeam în 2021 că este bine de făcut. (…) Dacă, anul trecut, s-a căzut de acord asupra accelerării decarbonării economiei, acum vedem că, sub presiunea războiului din Ucraina, sunt state membre, cum sunt Germania sau Austria, care au decis redeschiderea centralelor pe cărbuni”, a spus deputatul european.
Iuliu Winkler a adăugat că, în sesiunea plenară din iunie de la Bruxelles, a votat împotriva măsurilor cuprinse în Pachetul ”Fit for 55”. ”Noi, europarlamentarii UDMR, am votat împotriva acestui pachet, chiar dacă aceasta a însemnat să nu mergem pe linia Grupului PPE. Poate, anul trecut, am fi votat acest pachet de măsuri, dar, acum, am considerat că acesta nu vine în sprijinul cetățenilor și economiilor europene. Degeaba decarbonăm economia dacă aceasta duce la pauperizarea a milioane și milioane se oameni. Tranziția verde trebuie să fie justă”, a explicat deputatul european. Raportul de activitate al deputatului european Iuliu Winkler pentru sesiunea plenară 2021-2022 poate fi consultat la link-ul: https://winklergyula.ro/pdf/WGY-RO-2022-06-23-12-14.pdf