Biblioteca Județeană: Pe-al nostru steag e scris Unire…
Ziua de 24 ianuarie, ziua Unirii Principatelor Române, a devenit una dintre cele mai dragi sărbători ale românilor. Este ziua în care românii se simt mai uniți, mai apropiați ca niciodată, este ziua în care parcă toate inimile noastre bat la unison.
An de an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, și în parteneriat cu Colegiul Național „Decebal” Deva, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva, organizează momente speciale menite să cinstească așa cum se cuvine această zi și tot ce a însemnat ziua de 24 ianuarie 1859 pentru românii de pe ambele maluri ale Milcovului. Este o zi a bucuriei, a mândriei de a aparține acestui popor cu o istorie atât de frumoasă și de bogată.
Unirea Principatelor române, figura legendară a domnului Alexandru Ioan Cuza, marii bărbați de stat care au pus întreaga lor energie pentru înfăptuirea Unirii sunt jaloanele importante pe care le aducem mereu în atenție atunci când organizăm sărbătorirea acestui „moment astral” al istoriei noastre. Și ne amintim de fiecare dată că Unirea tuturor românilor într-un unic stat a fost visul a zeci de generații de cărturari, oameni politici, dar și al fiecărui român în parte.
Aniversarea Unirii Principatelor Române, la 24 ianuarie, aduce de fiecare dată bucurie în inimile noastre pentru că este una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale noastre. Anul acesta se împlinesc 166 de ani de la Mica Unire, cum este numit evenimentul care a premers Marea Unire de la 1918.
Ion Heliade-Rădulescu a lăsat cuvinte emoționante despre acest vis de unire: „Unirea Principatelor a fost visul de aur al junețelor mele, ocupația cea mai serioasă a anilor mei de victorie și va fi ultimul suspin al meu cu care mă voi despărți de voi”. Cuvinte care ne umplu de emoție și ne impresionează prin patriotismul lor adevărat.
I-am invitat, și în acest an, alături de noi pe toți cei care au dorit să-și arate bucuria de a serba acest memorabil eveniment istoric, moment de cotitură în istoria românilor: unirea Moldovei cu Țara Românească. Ne amintim în fiecare zi de 24 ianuarie că aceasta este ziua în care Hora Unirii a însuflețit mii de piepturi de moldoveni și munteni, de români trăitori în provinciile noastre istorice. Deși ne-am obișnuit să folosim sintagma Mica Unire atunci când vorbim de momentul 24 ianuarie 1859, acest eveniment este plin de măreție și reprezintă principala premisă a unirii de la 1 decembrie 1918.
Sub faldurile tricolorului românesc și în acordurile Horei Unirii, am încercat să reînviem atmosfera de entuziasm și bucurie din 24 ianuarie 1859, când cele două principate române s-au unit sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza, bărbatul de stat, patriotul adevărat și apropiat de popor, despre care Nicolae Iorga a spus că „ … a rămas pentru poporul nostru nu idolul de o clipă, ci neuitatul părinte și binefăcător”. Amintirea acestui domnitor român este păstrată cu sfințenie și recunoștință în inimile românilor, ca o efigie luminoasă și model de adevărat conducător de țară.
Aici, la Deva, Mica Unire dobândește o încărcătură sufletească mai mare deoarece într-o clădire din oraș a găsit popas de o noapte, în februarie 1866, Domnul Alexandru Ioan Cuza, însoțit de Elena Doamna, în drumul spre exilul impus pentru totdeauna, „departe de pământul pe care nu va avea îngăduința a-l mai vedea vreodată”.
Sunt cuvinte amare și emoționante scrise pe placa așezată pe clădirea ce adăpostea Hanul Mare, actuala clădire a Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara.
Pe frontispiciul ei, o delegație formată din Constantin Fulga, subprefect, Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, Sorin Marin Demeter, directorul Colegiului Tehnic „Transilvania” Deva, Adrian Cristian Liga, directorul Liceului cu Program Sportiv „Cetate” Deva, Cosmin Hendrea, directorul adjunct al Colegiului Național „Decebal” Deva, Dumitru Rus, directorul adjunct al Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, Vasile Rusan, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Hunedoara, Carmen Emilia Dărămuș, trezorier șef în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Hunedoara, Corin Mircea Nicula, directorul Camerei de Conturi Hunedoara, Septimiu Lascău, administrator S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Ionel Igna, directorul Băncii Comerciale Române, Sucursala Județeană Hunedoara, Gelu Fona, director general, DHS Bike Parts S.R.L., profesorii Sorin Vlaic și Răzvan Flocan de la Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, scriitorii Dumitru Dumitrescu, Gelu Dobrescu, Gheorghe Pop, Isabela Hașa, elevi de la Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva care au purtat steaguri tricolore, a depus o jerbă de flori.
Profesorul de istorie Adrian Cristian Liga, directorul Liceului cu Program Sportiv „Cetate” Deva, a ținut o emoționantă alocuțiune prin care a creionat personalitatea domnului Alexandru Ioan Cuza, importanța reformelor sale pentru dezvoltarea viitoarei Românii, evocând în cuvinte calde popasul acestuia la Deva, în clădirea ce adăpostește azi Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara, fostul Han Mare. Oricine trece pe lângă această clădire și se oprește o clipă să citească textul emoționant de pe efigie ar trebui să aibă un gând de profundă recunoștință pentru domnitorul cu adevărat patriot care a fost A. I. Cuza.
A fost un gest de recunoștință și respect față de Domnul Alexandru Ioan Cuza, cel care a avut aceste memorabile cuvinte despre unirea românilor: „Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o aștepta de atât de mult timp.”
A urmat un moment plin de emoție, de bucurie și entuziasm: tinerii purtători de drapele tricolore au intrat în curtea bibliotecii unde au fost așteptați de bibliotecari, cititori, tineri și vârstnici care s-au prins într-o însuflețitoare Horă a Unirii. Acordurile acestui minunat cântec patriotic au răsunat zeci de minute, spre bucuria participanților.
La Sala de Lectură a bibliotecii județene și la Secția de Împrumut Carte pentru Copii a avut loc o evocare a evenimentelor petrecute în luna ianuarie 1859 și a marilor personalități care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române: Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Barbu Catargiu, Dimitrie Bolintineanu, Cezar Bolliac etc. Alături de noi au fost prezenți elevi de la Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Deva, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva și Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
Unirea de la 24 ianuarie 1859 a însemnat primul pas spre nașterea României moderne, acel pas înainte care deschidea țării largi perspective în evoluția socială, economică, politică și culturală. Domnia lui Cuza a reprezentat în esență un șir de reforme introduse în ritm accelerat într-un răstimp scurt al istoriei, în scopul de a racorda țara și oamenii ei la cerințele Europei de atunci.
La finalul prezentării, elevii au fost antrenați să răspundă la un set de întrebări despre evenimentele evocate, răspunsurile corecte fiind recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de biblioteca județeană.
Totodată, a fost organizată o expoziție tematică, biblioteca a scos din rafturile sale documentele și materialele care fac referire la acele zile de sărbătoare, invitând cititorii să le consulte.
Prin toate aceste momente am dorit să facem cunoscut faptul că Unirea Principatelor Române este un eveniment de răscruce al istoriei românilor și ea trebuie să fie cunoscută de către toți cei care se simt ai acestui pământ și, mai ales, de către tineri. Ori de câte ori auzim „hora noastră cea frățească”, să trimitem un gând de cald omagiu făuritorilor Unirii de la 24 ianuarie 1859 și Domnului Unirii, Alexandru Ioan Cuza, cel care a spus, cu atâta mândrie și dragoste de neam, că „poporul român trăiește de acum înainte propria sa viață: el este român și nimic altceva decât român.”
Cu deosebită considerație,
Manager,
Ioan Sebastian Bara