Atenție la polenul de ambrozie! Recomandările medicilor pentru persoanele alergice

Ambrozia este cea mai răspândită buruiană, iar polenul acesteia provoacă alergii severe la persoanele sensibile. Simptomele pot fi simple strănuturi sau mâncărimi, până la probleme respiratorii grave.
Cea mai severă formă de reacție alergică la polenul de ambrozie este șocul anafilactic – explică medicii Direcției de Sănătate Publică Hunedoara.
Ambrozia înflorește și eliberează polen de la jumătatea lunii iulie până la sfârșitul toamnei și este prezentă în grădini, în culturile de cereale și floarea-soarelui, pe marginea șoselelor, dar și în curțile caselor ori în zonele lăsate în paragină.
Potrivit medicilor, reacțiile alergice la ambrozie sunt cauzate de expunerea la polen pe parcursul mai multor ani (3 – 4 ani), dar există și cazuri în care vârsta de apariție a simptomelor a scăzut sub 1 an – ceea ce înseamnă că această plantă afectează sănătatea unor categorii largi de populație, incluzând și copii.
Alergia la ambrozie se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, dar cele mai frecvente semnale de alarmă sunt strănutul, nasul înfundat, secrețiile nazale apoase, lăcrimarea, tusea seacă, dificultatea în respirație, respirația șuierătoare sau senzația de sufocare – avertizează specialiștii, care mai spun că persoanele sensibile pot fi afectate chiar și de 1-2 grăunciori de polen/m3.
În privința frecvenței cazurilor de alergie la ambrozie, reprezentanții DSP Hunedoara apreciază că mai mult de 5% din populația activă a țării are reacții alergice la polenul acestei plante – ceea ce înseamnă aproape 500.000 de persoane, care prezintă rino-conjunctivită, ce poate evolua, în timp, spre astm.
Pe de altă parte, specialiștii estimează că aproximativ șase milioane de persoane sunt expuse la polenul de ambrozie, majoritatea din zona de vest a României, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.
Pentru ameliorarea simptomelor alergiei la ambrozie, medicii recomandă:
– evitarea expunerii la polen – prin închiderea ferestrelor în timpul zilei, folosirea aparatelor de aer condiționat cu filtre și reducerea timpului petrecut în aer liber
-tratamentul rino-conjunctivitei alergice, stabilit de medicul alergolog
-imunoterapia alergen-specifică, a cărei durată este de 3 ani, pentru majoritatea cazurilor
« Consiliul Județean Hunedoara este convocat în ședință extraordinară (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) Tiberiu Barstan, deputat AUR: „Am depus două amendamente importante la legea fiscală Bolojan!” »