ASOCIAȚII DE PROPRIETARI- Cine și în ce condiții poate realiza reparații la proprietatea comună

Repararea și întreținerea părților comune din clădirile de apartamente continuă să provoace discuții între proprietarii din blocuri, în pofida reglementărilor legale cu privire la condițiile în care pot fi realizate astfel de lucrări.
Conform legii care reglementează organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, lucrările de reparații pot fi realizate de asociația de proprietari – cu aprobarea comitetului executiv și a adunării generale, sau, în anumite cazuri, chiar și de către proprietari – cu aprobarea asociației și respectarea regulilor și procedurilor stabilite de adunarea generală.
Totuși, principala responsabilă cu realizarea lucrărilor de reparații și întreținere la proprietatea comună este asociația de proprietari – prin intermediul administratorului, care supune spre aprobare comitetului executiv oferte ale operatorilor economici ce satisfac cerințele asociației. Tocmai de aceea este extrem de importantă și existența fondului de reparații, pe care proprietarii membri ai asociației au obligația să-l constituie în fiecare an, în condițiile în care din acest fond se poate realiza imediat plata lucrărilor și intervențiilor efectuate la părțile comune.
Prin urmare, chiar dacă nu toți proprietarii de apartamente înțeleg utilitatea fondului de reparații, constituirea acestuia este obligatorie pentru conducerea asociației, care este sancționată de lege cu amendă între 4.000 și 9.000 de lei, dacă plătește lucrările de reparații din alte fonduri legal constituite (ex.: fondul de rulment).
Suma anuală necesară constituirii sau completării fondului de reparații este fundamentată de comitetul executiv și aprobată de adunarea generală, iar gestionarea acesteia revine administratorului asociației de proprietari. De asemenea, conform legii, fondul de reparații nu se restituie proprietarilor de apartamente, la sfârșitul anului sau la transmiterea dreptului de proprietate.
Direcția de Asistență Socială Deva