Anu’ ăsta, politicienii au două cicluri…electorale
Cu un PSD oscilând, la nivel național, între 33-36 la sută, un PNL rămas blocat în zona 20-23 la sută și o serie de partide satelit care trag la cântarul electoral exact atât câte parale fac liderii lor de la centru, anul ăsta, politichia românească se pregătește de alegeri europarlamentare și prezidențiale.
Chiar dacă pentru electoratul de rând, europarlamentarele, programate pentru luna mai, nu reprezintă o miză, acest examen politic este extrem de important pentru partidele mari și mici, fiind un prim etalon al potenței electorale după doi ani de la ultimele alegeri. În plus, aceste rezultate sunt un punct de reper sau mai bine-zis un impuls pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.
În principiu, alegerile europarlamentare nu reușesc să trezească o emoție în rândul electoratului, fenomen existent în toate statele UE, prin urmare partidele mizează pe mobilizarea propriului electorat la urne.
PSD, pregătit să ia caimacul
Prezentat ca învingător în mai toate sondajele de opinie, PSD –ul ar atinge o medie națională de 33-36 la sută. Este de așteptat ca la nivelul județului Hunedora să se obțină un scor cu cinci –șase procente peste această medie, în condițiile în care PSD Hunedoara deține mai bine de 70 la sută din primării. Vectorii principali rămân primarii Văi Jiului, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu și primarului municipiului Orăștie, Ovidiu Bălan.
Evident că organizarea locală, mobilizarea membrilor de partid și a susținătorilor va fi esențială pentru aceste alegeri dar este cunoscut faptul că, la nivel organizatoric, PSD-ul condus de Laurențiu Nistor stă bine la acest capitol.
Liberalii, lipsiți de lideri carismatici
Dacă în zona PSD nu sunt așteptate surprize mari, interesant va fi de urmărit cum se va derula acest prim examen electoral pentru liderul PNL-iștilor hunedoreni, Lucian Heiuș.
Este de așteptat ca, din dorința de a ieși în evidență, Lucian Heiuș să încerce o mobilizare de anvergură a electoratului care să-l scoată în lumina reflectoarelor.
Problema este că în afară de municipiul Deva, unde Florin Oancea are șanse să obțină un scor acceptabil, în restul județului nu există vectori de imagine iar numărul primarilor PNL este insuficient pentru a mobiliza electoratul. Cât despre transferul lui Siegrfied Mureșan din echipa PMP în cea a PNL, este greu de crezut că va aduce un plus în municipiul Hunedoara acolo unde organizația locală a fost decimată de o politică total greșită a senatorului Carmen Hărău. De altfel, fiecare secundă în care senatorul Carmen Hărău continuă să facă parte din PNL este un mare minus pentru acest partid. Ca o concluzie, este de așteptat ca la nivelul județului Hunedoara, PNL să obțină un scor sub media națională.
Pro România pariază pe Ponta
Chiar dacă există tentative de comunicare din zona Pro România Hunedoara, prin conferințe de presă și mesaje din zona liderilor este dificil de cuntificat efectul lor. În plus, lipsa unor lideri locali cu priză la electorat și tragerea lui Dorin Glgor, undeva într-un con de umbră sunt puncte slabe pentru Pro România filiala Hunedoara. Nici intrarea lui Răzvan Mareș în partid nu pare să aducă un beneficiu evident pentru partid. În esență, partidul condus de Sanfirișcă și Gligor, cel puțin la nivel declarativ, mizează pe Victor Ponta ca vector de imagine pentru a obține un scor cât de cât acceptabil la europarlamentare. Și ALDE Hunedoara se mișcă în siajul lui Călin Popescu Tăriceanu, existând șansa obținerii unui scor acceptabil. Veriga slabă pentru acest partid rămâne Mircea Moloț.
Despre PMP Hunedoara se poate spune că există dar lipsește cu desăvârșire . O demisie incertă postată pe Facebook, de președintele Jeanin Antonescu este singurul semnal că acest partid ar exista. În aceiași situație se află și filiala județeană a USR, care pur și simplu nu există ! Este evident că cele două partide mizează pe liderii naționali.
Despre prezidențiale, mai pe la primăvară
Alegerile pentru funcția de președinte sunt încă o nebuloasă și vor continua astfel până la un anunț din partea PSD. E adevărat „neamțul” a intrat în campanie încă de anul trecut și construiește încet, încet un dușman care să motiveze electoratul.
Strategia lui Iohanis se poate însă dovedi greșită în condițiile în care tema amnistiei și grațierii rămâne la nivel de poveste. Chiar dacă se vehiculează ideea unui candidat comun PSD-ALDE, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu, este greu de crezut că PSD-ul nu va avea propriul candidat.
Pe turnantă vine tare Dacian Cioloș care îl va dezavantaja pe Iohanis și probabil vom asista la o candidatură a lui Victor Ponta din partea Pro România care va dezavantaja PSD-ul.
Oricum, semnalul de luptă se va da undeva prin primăvară când PSD-ul va fi obligat să-și anunțe strategia și, evdent, candidatul.
Tiberiu Stroia