Anticorpi monoclonali – 198 de doze distribuite în spitalele din județ
Medicamente vitale, în tratarea COVID-19, lipsesc din spitale
La fel ca în cazul multor altor lipsuri sau probleme, managerii de spitale și directorii medicali recunosc lipsa medicamentelor pentru tratarea COVID-19.
Radu Budae: Preocuparea permanentă a fiecărui membru al colectivului nostru este aceea de adoptare a unui sistem medical de calitate
“Medicii spun că, deși suntem la începutul drumului în ceea ce privește tratarea COVID-19 cu anticorpi monoclonali, în acest moment pare să fie cel mai eficient tratament. Cu acești anticorpi sunt tratați bolnavii de Covid în faza de început.
În momentul în care toate țările, în pandemie, au început să consume aceste medicamente, producția nu poate ține pasul cu necesitățile actuale. Ele nu pot fi produse în ritmul în care se folosesc. Din păcate, nu ai de unde să le cumperi, deoarece producătorii nu le pot produce în ritmul în care se consumă în toate țările. La începutul lunii, Ministerul Sănătății a repartizat, în 2 noiembrie, un număr de 7 500 de doze de anticorpi monoclonali în 147 de spitale care tratează pacienți infectați cu SARS-COV-2.
Totuși, vaccinarea este principalul nostru instrument de protecție împotriva infecției, a formei grave a bolii și a spitalizărilor, și, în cele din urmă, de stopare a pandemiei”, menționează Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.
Maratonul Vaccinării la Hunedoara
De vineri până duminică – inclusiv – persoanele care au dorit să se imunizeze au putut să o facă, fără o programare prealabilă, la centrul de vaccinare amenajat la Centrul de Recreere Pensionari Municipiul Hunedoara, situat în apropiere de Pietonala Corvin Hunedoara.
Acţiunea a fost organizată cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara și a administraţiei locale şi face parte dintr-o iniţiativă la nivel judeţean, municipiul Hunedoara punând la dispoziţie – alături de Deva şi Petroşani – logistica necesară imunizării a cât mai multe persoane cu serurile de la Pfizer și Johnson&Johnson.
În județ, la începutul lunii noiembrie, DSP Hunedoara a mai adus aproape 200 de doze de anticorpi monoclonali
„Am reușit să mai aducem 198 de doze de anticorpi monoclonali și le distribuim în spitalele din județ. Se administrează câte 2 flacoane pentru un pacient. Costă 2.000 de euro/2 flacoane. Evident, este gratuit tratamentul, pacienții nu plătesc nimic. Am obținut mai mult decât alte județe mari, și asta e bine. Cu acești anticorpi sunt tratați bolnavii de Covid în faza de început, dar fac dozele și merg acasă, se vindecă”, a declarat Sebastian Mezei, directorul executiv al DSP Hunedoara.
Medicamentele din protocolul de tratare a COVID-19 care lipsesc din unele spitale sau cantitățile sunt foarte limitate:
- Tocilizumab (RoActemra) – anticorpi monoclonali folosiți în tratarea formelor medii și grave de COVID-19.
- Anakinra (Kineret) – tratament injectabil imunosupresor, terapie biologică asemănătoare cu Tocilizumab.
- Remdesivir (Veklury) – antiviral sub formă de soluție perfuzabilă, folosit în tratarea formelor medii și severe de COVID-19.
- Favipiravir (FluGuard) – antiviral sub formă de pastile, folosit în tratarea formelor ușoare și medii.
Motivele pentru care aceste medicamente lipsesc sau se găsesc în spitale doar în stocuri la limită diferă de la medicament la medicament.
Anticorpii antivirali monoclonali mimează anticorpii naturali generați de sistemul imun împotriva coronavirusului. Ei sunt medicamente foarte naturale și, prin urmare, sigure. Anticorpii rămân în fluxul sanguin o anumită perioadă de timp, având ca efect nu doar vindecarea unei infecții existente, ci și realizarea unei protecții împotriva unei eventuale infectări. Ei au cea mai mare eficacitate în stadiile timpurii ale infecției și sunt administrați prin injecție.