Ambulatoriul modernizat al Spitalului Municipal Hunedoara, prezentat oficial
La Hunedoara a avut loc prezentarea oficială a versiunii modernizate şi dotate a Ambulatoriului Integral al Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa ministrului sănătăţii, domnul Alexandru Rafila, a secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii – România, Alexandru Rogobete, şi a reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene. Momentul a fost deschis de o scurtă slujbă de binecuvântare susţinută de PS Nestor, episcopul Devei şi Hunedoarei.
Ambulatoriul Integrat al Spitalului din municipiul Hunedoara a fost inaugurat în 1968, iar de atunci şi până acum nu a beneficiat niciodată de o reabilitare şi modernizare integrală. Acest lucru a fost realizat acum prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, finanţat prin POR 2014 – 2020, în valoare de 2,3 milioane de euro. La această investiţie, care a presupus şi eficientizarea energetică a clădirii, se adaugă încă aproximativ 900.000 de euro pentru achiziţionarea unui computer tomograf (cu fonduri obţinute prin POIM), dar şi 1 milion de euro (fonduri alocate din bugetul Ministerului Sănătăţii) pentru achiziţionarea unui dispozitiv RMN, ambele dispozitive amintite fiind de ultimă generaţie.
„Am redat, astăzi, hunedorenilor, fosta Policlinică, o investiţie complexă, care a vizat nu doar modernizarea acestui corp de clădire, ci şi achiziţionarea de aparatură nouă, modernă, cum este vorba şi despre CT-ul şi RMN-ul care se găsesc aici şi care, în mod normal, s-ar regăsi doar într-un spital judeţean. A fost destul de complicată această lucrare pentru că, practic, doar pereţii au mai rămas în picioare, totul fiind apoi refăcut. Să sperăm că vom reuşi, pe lângă Ambulatoriu, să finalizăm şi lucrarea cea mai importantă, care vizează întreg Spitalul Municipal, în valoare de 7,6 milioane de euro, bani din fonduri europene. Am şi avut, de altfel, în aceste zile o serie de discuţii legate de acest deziderat, cu ministrul Sănătăţii, domnul Alexandru Rafila şi cu domnul secretar de stat Alexandru Rogobete, pentru a moderniza şi Unitatea de Primire Urgenţe. Ne interesează, în mod deosebit, pentru că este ultima unitate care nu a fost reabilitată complet niciodată, iar investiţia este una destul de mare, de peste 5 milioane de euro. Trebuie să ne facem bine lecţiile în acest sens, şi sunt sigur că vom reuşi să le facem, pentru a obţine şi această finanţare, dacă nu în acest an, cu siguranţă în prima jumătate a anului viitor!”, a spus Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara.
„Mă bucur că, în sfârşit, medicii din acest judeţ au la dispoziţie cele mai moderne instrumente pentru diagnosticul pacienţilor, fie că discutăm de bolile cardio-vasculare, fie că discutăm despre oncologie. Cred că judeţul Hunedoara, prin faptul că are un număr mare de locuitori care au lucrat în condiţii foarte dificile de-a lungul timpului, în minerit şi siderurgie, trebuia să aibă la dispoziţie pentru diagnosticul pacienţilor şi pentru tratament ulterior cele mai moderne echipamente. Dincolo de orice orientare politică, este important ca aceia care au responsabilitatea pentru comunităţile lor să înţeleagă că asigurarea serviciilor de sănătate este esenţială. Noi lucrăm, la Ministerul Sănătăţii, în mod susţinut pentru acest lucru. Am o echipă care cred că a pus în practică cele mai mari proiecte din istoria României în ceea ce priveşte investiţiile din domeniul sănătăţii şi cred că în decurs de câţiva ani ţara noastră poate să se compare cu oricare altă ţară din Uniunea Europeană din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii de sănătate şi al dotării”, a declarat ministrul sănătăţii, domnul Alexandru Rafila.
Prezent, de asemenea, la momentul prezentării oficiale a Ambulatoriului modernizat din Hunedoara, preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Laurenţiu Nistor, a amintit primii paşi ai investiţiilor realizate aici:
„Cu ani în urmă primeam vizite peste vizite, mă căutau la Bucureşti, foarte des, nişte colegi. Acei colegi sunt primarul municipiului Hunedoara, domnul Dan Bobouţanu, directorul spitalului, domnul Radu Budae, şi deputatul Ilie Toma. După ce au ştiut să explice bine ce anume şi de ce trebuie făcute anumite investiţii la spitalul din Hunedoara, am găsit în Guvernul României omul potrivit, care a ţinut şi ţine la judeţul Hunedoara, dl. prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii. Îi mulţumesc domnului ministru nu numai pentru sprijinul acordat spitalului din municipiul Hunedoara, ci şi pentru tot judeţul Hunedoara, deoarece toate spitalele care au apelat la sprijinul Ministerului Sănătăţii au reuşit să găsească rezolvări la problemele expuse. Vă mulţumesc inclusiv pentru sprijinul acordat finalizării procesului de reparaţii capitale ale Spitalului Judeţean Deva – Hunedoara şi pentru angiograful ajuns la spitalul din reşedinţa de judeţ”.
« S-au semnat contractele de execuție a infrastructurii din cadrul proiectelor Green Line Valea Jiului (Stirea anterioara)
(Stirea urmatoare) Natalia Intotero: Două zile pline de evenimente, acasă, în județul Hunedoara »