Meniu Principal

Alexandra Truță, consilier local AUR: Rolul meu este să fac administrație și să-mi respect angajamentele față de cetățenii comunei Hărău

Având în vedere afirmațiile domnului primar Lucian Weber, care mă vizează în mod direct, doresc să fac anumite precizări, pentru a clarifica chestiunea filmării și mediatizării ședințelor Consiliului Local al Comunei Hărău.

Transmiterea ședințelor de consiliu local nu este o ambiție personală și nici o dorință arzătoare de a ieși în evidență. Rolul meu este să fac administrație și să-mi respect angajamentele față de cetățenii comunei Hărău, indiferent dacă aceștia m-au votat sau nu.

Menționez că, de când mi-am început activitatea de consilier local, am  primit mai multe solicitări din partea locuitorilor comunei, care fie întrucât sunt plecați în străinătate, fie se află la serviciu sau în imposibilitatea de a participa fizic la ședințele consiliului, doresc să afle cum se desfășoară acestea și să se informeze în legătură cu modul în care se adoptă hotărârile în consiliul local, hotărâri care îi afectează în mod direct.

De aceea, am considerat firesc să propun un regulament oficial de transmitere a acestor ședințe, așa cum se întâmplă deja în activitatea Consiliului Județean Hunedoara și în consiliile locale din cele mai importante orașe ale județului, precum sunt Deva, Hunedoara, Orăștie sau Petroșani.

Surprinzător sau nu, propunerea mea a fost respinsă de Consiliul Local. Cu alte cuvinte, în timp ce în alte administrații acest model este aplicat cu succes, la noi s-a considerat că transparența decizională și informarea corectă și imediată a cetățenilor sunt un lux, iar nu o normalitate.

Constituția României și legislația specifică în materie, Codul Administrativ, statuează principii și impun proceduri care oferă cetățenilor posibilitatea de a lua cunoștință despre activitatea consiliilor locale în mod direct, nemijlocit, nealterată de propagandă și manipulare, având în vedere caracterul public al ședințelor consiliului local. Legiuitorul a înțeles că încrederea cetățenilor în instituțiile statului se construiește prin deschidere, nu prin opacitate. De aceea, transparența decizională nu este un moft, ci o obligație legală și morală. Ar fi de așteptat ca toți cei care iau decizii în numele comunității să înțeleagă și să respecte acest principiu fundamental.

Alexandra Truța

Consilier local al AUR în comuna Hărău