Meniu Principal

Ajutoare de stat temporare permise de Comisia Europeană

Eforturile și insistențele PSD au dat roade. Solicitările și apelurile publice repetate pe care le-a făcut, atât de la București cât și de la Bruxelles, și-au găsit finalizarea în decizia Comisiei Europene de a permite statelor membre să extindă ajutoarele de stat/compensațiile pentru daunele suferite de companii în actualele „circumstanțe excepționale pe care le trăim” .

Ultima solicitare de notorietate din partea PSD, către Comisia Europeană, a fost adresată de ministrul Finanțelor, pe 15 Martie, la reuniunea Ecofin.

Anterior, pe 28 Februarie, președintele PSD Marcel Ciolacu, la discuţia cu preşedintele Consiliului Naţional al Austriei, Wolfang Sobotka, a solicitat ca UE să instituie un mecanism de asistenţă pentru statele care se învecinează cu Ucraina.

Statele UE, potrivit noului cadru permis de Comisia Europeană, pot să:

 1) să acorde ajutoare cu un cuantum limitat întreprinderilor afectate de criza actuală sau de sancțiunile și contrasancțiunile aferente;

2) să se asigure că întreprinderile dispun în continuare de lichidități suficiente și

3) să despăgubească întreprinderile pentru costurile suplimentare suportate ca urmare a prețurilor excepțional de ridicate la gaz și energie electrică.

De exemplu, dacă statele membre doresc să reducă la minimum impactul creșterii puternice a costului factorilor de producție, acestea pot introduce imediat scheme de acordare a unui ajutor de până la 400 000 EUR pentru fiecare întreprindere afectată de criză.

Aceste măsuri vor fi disponibile și pentru firmele aflate în dificultate din cauza lipsei de lichidități cu care este posibil să se confrunte în circumstanțele actuale, pe fondul fragilității provocate de pandemia de COVID-19.

Entitățile controlate de Rusia cărora li s-au aplicat sancțiuni vor fi excluse din domeniul de aplicare al acestor măsuri.

Viorel Sălan – Deputat PSD