“A Treia Rovoluție Agrară” – conferinţă susţinută de Varujan Pambuccian
La conferinţă au fost prezentate cele mai noi tehnologii din domeniul agriculturii
La ISJ Hunedoara – Deva, Sala “Spiru Haret”, la finele săptămânii trecute, s-a desfăşurat conferinţa „A treia revoluţie agrară”, susţinută de deputatul Varujan Pambuccian.
Marea provocare: obținerea unor producții tot mai mari cu costuri reduse
Această conferinţă a fost organizată de Uniunea Culturală a Rutenilor din România, în colaborare cu Uniunea Armenilor din România şi Societatea de Istorie şi Retrologie Agrară a României.
S-a vorbit despre viitorul agriculturii românești, despre noile tehnologii digitale cât și despre subvenționarea și finanțarea fermierilor români. Conferinţa “A Treia Rovoluție Agrară” a fost susţinută de Varujan Pambuccian, deputat în cadrul Comisiei pentru Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor.
La eveniment au participat istoricul prof. dr. Gheorghe Firczak, fost parlamentar şi preşedinte fondator al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Raluca Oană, preşedinte al Societăţii de Istorie şi Retrologie Agrară – Filiala Hunedoara-Deva, prefectul Fabius Kiszely şi Maria Ştefănie, inspector şcolar general.
De asemenea, alături de oficialități, la acţiune au fost prezenţi elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic “Regina Maria”, care s-au arătat foarte interesaţi de tema abordată.
Marea provocare, în următorii ani, o constituie obținerea unor producții tot mai mari cu costuri reduse, în încercarea de a face față concurenței de pe piață. Astfel, au fost prezentate și cele mai noi tehnologii din domeniul agriculturii.
“Nu mai este necesar să ucidem pentru a ne hrăni”
“La Deva, am ales să vorbesc despre ceea ce numesc eu a treia revoluție agrară, care se referă în principal la agricultura verticală cu tehnologii specifice ei. Este o agricultură industrială, urbană în special, de productivitate foarte mare. Un al doilea punct, din acest mare proiect pe care îl pornesc acum, se referă la carnea de cultură celulară, care, de asemenea, înseamnă producție industrială urbană. Carnea de cultură celulară nu utilizează hormoni de creştere şi antibiotic, este crescută în mediu steril, deci suntem feriţi de orice posibile boli transmise prin mâncarea ei” a spus deputatul Varujan Pambuccian – Uniunea Armenilor din România. De asemenea parlamentarul a precizat că obţinerea cărnii fără sacrificarea animalelor a devenit realitate, iar cercetarea în această zonă a făcut ca produsele din carne de cultură celulară să ajungă la preţuri competiţionale.
Bazele unei microferme a viitorului
“Conferinţa pune în prim-plan o problemă importantă a contemporaneităţii legat de hrana oamenilor. Practic, Varujan Pambuccian a prezentat posibilităţile de a înlocui agricultura tradiţională cu una a viitorului. Am discutat și cu doamna inspector general școlar și am convenit ca la Liceul Tehnologic Agricol “Alexandru Borza” din Geoagiu să încercăm să implementăm acest tip de agricultură. Aici se pot pune bazele unei microferme a viitorului, astfel încât elevii acestui liceu să cunoască ei înşişi noutăţile în domeniu”, a afirmat prof. dr. Gheorghe Firczak, președinte S.I.R.A.R. România.
„Am găsit sprijin în instituțiile reprezentative din județul Hunedoara, iar filiala noastră a crescut de la un an la altul, lucru ce ne bucură și ne dă încredere în viitor, în proiectele pe care le avem. Ne dorim ca întregul județ să reprezinte un nucleu al comunicărilor științifice și al lucrurilor de acest fel”, a precizat Raluca Oană, președinte Filiala S.I.R.A.R. Hunedoara.
„Acest eveniment este foarte important și mulțumesc tuturor că au răspuns invitației. Avem o bună colaborare a IȘJ Hunedoara cu domnul Gheorghe Firczak, care, de-a lungul anilor, s-a concretizat prin diverse evenimente care au avut un impact deosebit și au fost apreciate. În ceea ce privește subiectul prezentat, voi face tot ce se poate pentru a implementa agricultura verticală și la o școală din județ și, cel mai probabil, va fi la Liceul Tehnologic Agricol din Geoagiu”, a menționat prof. Maria Ștefănie, inspector general școlar IȘJ Hunedoara.
Al XXVII-lea Simpozion Național de Istorie și Retrologie Agrară – Cluj Napoca
În perioada 5 – 9 septembrie a avut loc la Cluj-Napoca, Simpozionul Național de Istorie și Retrologie Agrară, desfășurat în Aula Magna a USAMV Cluj-Napoca. Evenimentul a fost dedicat împlinirii a 50 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Retrologie Agrară din România (SIRAR) și a 150 de ani de la înființarea învățământului agronomic la Cluj-Napoca. În prezența a numeroase personalități marcante din domeniu și în colaborare cu numeroase instituţii și Uniunea Culturală a Rutenilor din România, simpozionul s-a bucurat de un real succes.
La eveniment au fost prezenți zeci de invitați printre care amintim pe dr. Gheorghe Firzcak, președinte SIRAR, deputatul Varujan Pambuccian, președintele grupului minorităților naționale din Parlamentul României şi deputatul Iulius Marian Firczak – UCRR.
S-a discutat despre importanța găsirii unor soluții de către specialiștii din domeniu în contextul schimbărilor climatice din ultima perioadă, ceea ce a făcut ca aproximativ 70% din suprafaţa ţării să fie într-un proces de aridizare, iar irigaţiile nu mai sunt suficiente pentru a proteja culturile de temperaturile extrem de ridicate.
Iulius Marian Firczak, președintele Uniunii Culturale a Rutenilor din România a reiterat importanța imensă pe care o are Societatea de Istorie și Retrologie Agrară și că va fi de acord cu propunerile specialiștilor în găsirea de soluții viabile pentru agricultură, precum și faptul că volumul editat de SIRAR va cuprinde lucrări despre viața rurală a minorităților etnice din România. Deputatul Varujan Pambuccian a prezentat, în cadrul simpozionului, “A treia revoluție agrară” și un film video foarte elaborat care a atras atenția participanților.
“Personal, am prezentat o comunicare legată de Semicentenarul Societății de Istorie și Retrologie Agrară a României. Am marcat, de asemenea, pentru gazdele noastre, aniversarea a 150 de ani de învățământ agronomic la Cluj-Napoca, cu mențiunea că din acești ani, 100 s-au derulat în limba română, deci după Marea Unire. Rezultatele simpozionului vor fi publicate într-un volum care va include un capitol special dedicat vieții rurale, în care sunt articole care prezintă particularitățile minorităților naționale din România. Volumul va fi distribuit în rețeaua bibliotecilor din România”, a declarat dr. Gheorghe Firzcak, președinte SIRAR.
Maria Hogman