Veste bună pentru hunedorenii care au muncit în grupele de muncă I și II
Camera Deputaților a adoptat în ședința de miercuri, 4 iulie 2018, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alin. 3, al art. 169 indice 1 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu amendamentele propuse de parlamentarii social-democrați hunedoreni Laurențiu Nistor, Natalia Intotero, Ilie Toma, Petru Sorin Marica, Viorel Sălan și Cristian Resmeriță.
Propunerea legislativă inițiată de deputatul PSD Lucreția Roșca are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 263/2010, urmărindu-se eliminarea interpretărilor ambigue din aplicarea prevederilor Legii nr. 192/2015 cu privire la persoanele care au desfășurat activitate în locurile de muncă încadrate în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă.
Inițiativa a fost completată de amendamentele parlamentarilor hunedoreni care nu au votat modificările la Legea 263 propuse în luna mai de către PNL afirmând despre acestea că sunt incomplete.
„Articolul de lege propus și căzut la vot am considerat că nu este oportun pentru că sunt excluse categoriile de pensionari care au lucrat în condiții speciale, în grupe, siderurgie, șantiere de hidroconstrucții, CFR-iști, inclusiv minerii care au lucrat mai puțin de 20 de ani. Articolul de lege propus de doamna senator Carmen Hărău exclude o parte din pensionari care beneficiau de prevederile Legii 192/2015”, a declarat în luna mai deputatul Ilie Toma.
Deși propunerea legislativă a fost respinsă de Senat în şedinţa din 20 iunie 2017, miercuri a fost adoptată în Camera Deputaților (cameră decizională) cu 208 voturi „pentru” și „65” împotrivă.
„Este o lege care astăzi repară multe din inechitățile de care s-au lovit până acum pensionarii din minerit, siderurgie, oameni care au lucrat în grupele I și II de muncă. Pentru mineri, stagiul de cotizare va fi de 20 de ani, iar pentru siderurgiști de 25 de ani”, a declarat deputatul Laurențiu Nistor după votul final asupra acestui proiect de lege.
De asemenea, noua lege conține reglementări necesare pentru eliminarea disparităţilor, neconcondoranţelor şi inechităţilor apărute în aplicarea legii. Astfel, după articolul 169 indice 1 se introduce un nou articol, articolul 169 indice 2, cu următorul cuprins:
“Art. 169 indice 2. – (1) Pensionarii sistemului public de pensii cărora li s-au aplicat prevederile art. 169 indice 1, beneficiază de recalcularea pensiei cu utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a stagiilor complete de cotizare avute în vedere, potrivit legii sau a unor hotărâri judecătorești, la stabilirea/ recalcularea pensiei aflată în plată sau, după caz, cuvenită la data de 31 decembrie 2015.
(2) În situaţia în care, în urma aplicării prevederilor alin. (1), rezultă un punctaj mediu anual mai mic decât punctajul mediu anual aflat în plată, se menţine punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării.
(3) Recalcularea prevăzută la alin. (1) se efectuează din oficiu, în termen de 12 luni, calculat de la data de 1 octombrie 2018.
(4) Drepturile de pensie recalculate potrivit alin. (1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018.”
De asemenea, pentru eliminarea unor eventuale categorii care pot beneficia de reducerea stagiilor de cotizare au fost introduse noi prevederi:
„Art. II (1) De prevederile art. 56 alin. (3) lit. b) și c) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază, din oficiu, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 şi data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin.(1) se cuvin de la data de 1 octombrie 2018.”
Legea va fi publicată în Monitorul Oficial după promulgarea sa de către Președintele României.