Ilie Toma: România are dreptul să fie independentă energetic
În cadrul ședinței Comisiei pentru industrii și servicii, desfășurată la data de 23 martie, în calitate de vicepreședinte al comisiei și deputat PSD de Hunedoara am prezentat și tras un semnal de alarmă în privința situației mineritului din Valea Jiului și a Complexului Energetic Hunedoara.
Ca urmare a demersurilor făcute împreună cu colega mea Natalia Intotero, parlamentar PSD Hunedoara, la ședința comisiei a participat și Cristian Terheș, europarlamentar în Parlamentul European. Am insistat să evităm politizarea acestui subiect și am subliniat importanța Sistemului Energetic Național, astfel încât România să nu devină dependentă energetic de importuri și să nu renunțăm la producția de energie electrică pe bază de cărbune, pentru a preîntâmpina situații de blocaj în furnizarea energiei asemănător celui din Texas. Producția de energie electrică pe bază de cărbune poate fi pornită și oprită oricând, indiferent de anotimp sau condiții meteorologice.
Indiferent de culoarea politică, este necesar a se realiza o acțiune comună pentru a negocia termenii cu Uniunea Europeană, astfel încât să se continue extracția de cărbune, pe întreg teritoriul României, pentru a nu se genera probleme de ordin economic și social.
Pe de altă parte, trebuie respectate și angajamentele luate în fața Uniunii Europene. Vedem țări precum Germania care negociază producția de energie pe bază de cărbune până în anul 2038 sau Polonia până în anul 2049. În schimb, România trebuie să renunțe la propria producție, ceea ce mă duce cu gândul că situația noastră este discriminatorie fiind vizibil aplicat un dublu standard.
În timp ce alte țări negociază, la noi activitatea de la Termocentrala Mintia este oprită din cauza lipsei de cărbune și, din lipsă de căldură și apă caldă, oamenii suferă, școlile sunt închise și activitatea instituțiilor publice este afectată. Ba, mai mult, fiind pandemie nu se pot aplica regulile de igienă din cauza lipsei apei calde de la robinete.
Probleme sunt și la Complexul Energetic Oltenia ceea ce ne duce la concluzia clară că, pe bază legală și diplomatică, trebuie ca și interesele României să fie luate în considerare.
La nivelul județului Hunedoara, Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean a propus soluții concrete pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara și mineritului din Valea Jiului și le-a transmis factorilor decidenți la nivel național.
Reluarea activității la Termocentrala Mintia este condiționată de deciziile guvernului coaliției de guvernare PNL-USR-Plus-UDMR și de aplicarea OUG 60/2019 referitoare la unele măsuri pentru stingerea unor obligații fiscale și bugetare. Cărbunele există, soluții pentru sunt ! Lipsesc voința și deciziile guvernului Cîțu, în timp ce oamenii suferă !
Colegii din Comisia pentru industrii și servicii s-au raliat demersurilor de a transmite în Parlamentul European pe cale oficială, cu implicarea directă a europarlamentarului Cristian Terheș, soluțiile prezentate în cadrul ședinței și de a constitui un grup de lucru care să reprezinte totodată interesele României.
Prioritatea constă în retehnologizare în domeniile energetic și minier, continuarea producției de energie electrică pe bază de cărbune în paralel cu producția din surse regenerabile și continuarea extracției de cărbune din minele din țara noastră.
România are dreptul să fie independentă energetic, locurile de muncă trebuie să fie păstrate și cetățenii să nu mai aibă de suferit din cauza lipsei căldurii și a apei calde.
Alături de colegii mei parlamentari PSD Hunedoara voi milita pentru salvarea mineritului din Valea Jiului și sprijinirea activității Complexului Energetic Hunedoara.
Ilie Toma,
deputat PSD Hunedoara