Iuliu Winkler: România trebuie să fructifice fondurile europene
România este așteptată ca, înainte de finele lunii aprilie, să transmită către Comisia Europeană planurile naționale pentru a obține finanțările din Mecanismul de redresare și reziliență
„Grupul PPE din Parlamentul European și-a adus în mod semnificativ contribuția la îmbunătățirea Mecanismului de redresare și reziliență, element central al instrumentului Next Generation EU, care are ca scop diminuarea impactului economic și social al pandemiei de coronavirus.
O modificare importantă adusă propunerii Comisiei Europene se referă la majorarea de la 10 % la 13 %, a pre-finanțărilor acordate statelor membre. Apoi, europarlamentarii vor putea să evalueze programele și, de asemenea, vor putea decide, o dată la doi ani, dacă este cazul, ameliorarea acelor aspecte care nu funcționează corespunzător în cadrul Mecanismului. Finanțările vor susține, în statele membre, proiecte în domeniul ecologizării și digitalizării, în cel al competitivității și coeziunii economice, în cel al coeziunii teritoriale și sociale, dar și proiecte pentru tineret”, a afirmat deputatul european.
Iuliu Winkler a precizat că România trebuie să fructifice fondurile de 29,2 miliarde de euro ce îi vor reveni prin intermediul acestui mecanism și va trebui, cu ajutorul acestor bani, să continue, prin investiții și reforme, procesul de modernizare. ”Țara noastră trebuie să se pregătească adecvat pentru a face față provocărilor generate de tranziția spre o economie verde și de cea digitală, iar având sprijinul UE, societatea noastră trebuie să devină mai durabilă și mai rezilientă după ce va lăsa pandemia în urmă”, a subliniat europarlamentarul UDMR. Proiectele finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență întocmit de guvern vor trebui finalizate până în anul 2026.
Grupul PPE este cel mai mare grup politic din Parlamentul European, cu 175 de deputați din toate statele membre ale UE.