Lucrări în Comisiile de apărare reunite
Comisiile de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului s-au reunit, ieri, în şedinţa comună având înscris pe ordinea de zi un singur punct – PLx 109/2021 Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021
BUGETUL MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE
Referitor la proiectul de buget propus pentru Ministerul Afacerilor Interne, am evidenţiat faptul că în bugetul pe 2021 nu au fost prevăzute sumele necesare pentru punerea în aplicare a Legii nr. 168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul său în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat al cărui iniţiator sunt.
Ca urmare am dorit ca ministrul să îmi spună care este numărul de militari şi poliţişti beneficiari ai acestei legi şi de ce nu au fost cuprinse sumele respective în proiectul bugetului de stat.
Răspunsul primit a fost incomplet şi a fost o recunoaştere a faptului că într-adevăr sumele respective nu au fost prevăzute.
BUGETUL SERVICIULUI PENTRU TELECOMUNICAŢII SPECIALE
Referitor la proiectul de buget propus pentru Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale, am scos în evidenţă faptul că instituţia a creat un program în scopul colectării şi corelării datelor furnizate de autorităţi şi instituţiile publice implicate în monitorizarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. precum şi evidenţa persoanelor confirmate şi a deceselor produse de infectarea cu virusul SARS-CoV-2.. Am dorit ca reprezentanţii STS să îmi spună numărul persoanelor infectate, respectiv al deceselor produse de acest virus, de la începerea epidemiei şi până în prezent. A doua întrebare a avut ca punct de referinţă priorităţile strategice ale STS pentru perioada următoare. Una dintre acestea face trimitere la infrastructura de telecomunicaţii integrate, cu puncte de acces în servicii în majoritatea localităţilor unde sunt prezente autorităţile statului. Şi am prezentat situaţia concretă a judeţului Hunedoara, unde avem 79 de localităţi rurale cu semnal foarte slab sau fără semnal la telefonia mobilă. Ţinând cont că în plus avem şi două parcuri naţionale, Parcul Naţional Retezat şi Parcul Naţional Grădiştea Muncelului – Cioclovina, am dorit să ştiu cum se va implica STS pentru găsirea unor soluţii fiabile pentru a rezolva această situaţie.
BUGETUL SERVICIULUI PENTRU PROTECŢIE ŞI PAZĂ
Referitor la proiectul de buget propus pentru Serviciul pentru Protecţie şi Pază, pe baza expunerii făcute de către reprezentaţii instituţiei, am dorit să cunosc dacă fondurile alocate pentru acest an pe partea de pregătire a personalului sunt suficiente şi cât reprezintă aceasta. De asemenea am dorit să ştiu care este stadiul complexului de pregătire multidisciplinară a cărui construire a fost demarată în localitatea Popeşti-Leordeni.
A doua întrebare a fost similară cu cea adresată ministrului afacerilor interne referitoare la aplicare Legii nr. 168/2020. Am dorit să ştiu dacă militarii care se află în afara graniţelor ţării în misiuni beneficiază de prevederile acestei legi.
BUGETUL OFICIULUI REGISTRULUI NAŢIONAL AL INFORMAŢIILOR SECRETE DE STAT (ORNISS)
După parcurgerea proiectului de raport am remarcat că una dintre priorităţile consemnate este procesul de actualizare a cadrului normativ prin adaptarea la standardele impuse de condiţia României de membru NATO. De aceea i-am întrebat pe reprezentanţii ORNISS prezenţi dacă Legea nr.51/1991 privind siguranţa naţională a României şi celalte legi conexe nu sunt cumva perimate.
O a doua întrebare am formulat-o în contextul în care Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate a fost modificată, în 2007, cu un amendament, intitulat generic “amendamentul Canacheu”, prin care se dădea dreptul unor persoane care ocupă temporar anumite funcţii publice, parlamentari/miniştri, să aibă acces la informaţii de stat, confidenţiale sau secrete, doar pe baza numirii lor în funcţie, fără o verificare prealabilă.
Viorel Sălan, deputat PSD