Meniu Principal

Grădinițele și școlile din municipiul Hunedoara au primit 3.100 de teste rapide antigen COVID

Primăria municipiului Hunedoara a distribuit cele 3.100 de teste rapide antigen (pentru detectarea anticorpilor COVID-19) către unitățile de învățământ din localitate. Cabinetele medicale școlare vor folosi aceste teste pentru copiii care prezintă simptome ale bolii.

 Testele sunt furnizate de Ministerul Sănătății, instituţie care împreună cu Ministerul Educației a emis ordinul comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților / instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.

Cadrele didactice efectuează triajul observațional al preşcolarilor/elevilor pe tot parcursul activităților şcolare. În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.

În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/ tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna personal consimțământul.

Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către direcția de sănătate publică județeană, în maximum 24 de ore.

Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, precum și în cazul în care nu există cabinetmedical în unitatea școlară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

 Testarea rapidă se recomandă și:

  •  cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs;
  • colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă), cât și cadrelor didactice şi personalului auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.