Natalia Intotero: Curricula școlară trebuie să aibă în centrul său elevul și societatea
După trei ore și jumătate de discuții, dezbaterea „Curriculum modern pentru o Românie educată” s-a încheiat. Pe această cale, țin să le mulțumesc tuturor celor care au dat curs invitației.
În intervențiile mele, am susținut următoarele:
Curricula școlară trebuie să aibă în centrul său elevul și societatea. Din acest motiv, este recomandat să avem în vedere realitățile de astăzi: elevii au un ritm de dezvoltare mai accelerat, absorb informațiile diferit, există noi posibilități tehnologice, iar piața de muncă este mai dinamică decât era în urmă cu 15-20 de ani.
În acest context, vreau să subliniez importanța tuturor profilurilor de învățământ. Elevii au deprinderi proprii, în funcție de personalitatea și talentul fiecăruia. Unii au o înclinație spre filiera teoretică, alții spre învățământul profesional. Toate sunt la fel de importante și trebuie să fim preocupați de acestea în egală măsură.
Nu ne mai putem permite experimente
Însă, noile planuri cadru presupun o consultare largă și dezbateri în toate județele țării. Nu ne mai putem permite experimente. Din acest considerent, sunt de părere că transpunerea practică a noilor planuri cadru în anul școlar 2021-2022 nu este posibilă din cauza timpului necesar de implementare. Calendarul școlar, efectiv, nu va permite acest lucru.
Doresc să îmi exprim deschiderea pentru o continuă colaborare, în interesul învățământului românesc. Sper ca această dezbatere să fie prima din multe întâlniri, formale și informale, a căror finalitate să aducă beneficii reale pentru învățământul românesc.
În perioada următoare vom publica concluziile discuțiilor, care urmează să fie înaintate și Ministerului Educației.