Meniu Principal

Un succes al UCRR – lansare de carte la ICR Istanbul

O lucrare de real interes, nu numai pentru etnia rutenilor, ci mai ales pentru cei care iubesc istoria

 

Apariţia cărții a însemnat o informare a publicului larg despre personaje centrale din Imperiul Otoman în perioada de apogeu a istoriei sale, secolul al XVI-lea. Printre acestea se află şi ruteanca Hürrem Haseki Sultan.

 ” O ruteancă la Înalta Poartă”

Prezentarea lucrării ” O ruteancă la Înalta Poartă”, la Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul, s-a dovedit un real succes. La eveniment au fost prezenţi : Nadia Tunsu-preşedinte al ICR, Gheorghe Firczak-preşedinte fondator al UCRR,  Iulius Firczak – deputat UCRR în Parlamentul României, Svetlana Mureşan – preşedinte al Organizaţiei de Tineret al UCRR, Francisc Gal -vicepreşedinte al UCRR, Sergiu Vlad -preotul Bisericii Ortodoxe Române Aya Paraschevi din Istanbul. Un public numeros a aplaudat prezentarea bilingvă a lucrării realizată de profesor Viorica Igelsky şi a vizionat o expoziţie cu frumoasa Hurrem – protagonista cărţii şi Suleyman -Han, sultanul celei mai glorioase perioade a Imperiului Otoman.

Volumul “O ruteancă la Înalta Poartă”, a fost scris de un colegiu editorial hunedorean, din care fac parte Iulius Firczak şi Francisc Gal, cartea fiind tipărită la Editura „Cetate” din Deva, cu sprijinul Uniunii Culturale a Rutenilor din România.

 

O istorie a identităţii feminine în societatea islamică

Profesor Viorica Igelsky a apreciat că apariţia cărţii a fost o necesitate, deoarece informează publicul larg despre personajele centrale ale Imperiului Otoman în perioada de apogeu a istoriei sale, secolul al XVI-lea. Printre acestea aflandu-se şi ruteanca Hurrem Haseki Sultan care, sub acoperirea convertirii la Islam, a reuşit să se emancipeze faţă de celelalte femei din harem.

„O ruteancă, din Galiţia, Alexandra Lisowska, cunoscută sub titlul turcesc de Hurrem Haseki Sultan a fost concubină apoi soţie a lui Soliman Magnificul. Prin implicarea ei în viaţa socială şi politică a reuşit, măcar temporar, să schimbe condiţia şi percepţia femeii din Imperiul Otoman”, a precizat dr. Nadia Tunsu, director ICR Istanbul.

O acţiune culturală foarte apreciată

Deputatul UCRR Iulius Firczak a prezentat rolul minorităţilor naţionale participante la actul unirii de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, apreciind activitatea Uniunii Culturale a Rutenilor din România de promovare a valorilor României în Anul Centenarului Marii Uniri. Preşedintele fondator al UCRR, dr. Gheorghe Firczak a prezentat în încheiere o expoziţie de fotografii despre frumosa Hurrem – protagonista cărţii, sultanul Soliman Magnificul, precum şi cu locuri din Istanbul legate de evenimentele istorice descrise în volum. „Considerăm că această lansare de carte a fost o acţiune culturală foarte apreciată, dovada participării a unui numeros public şi din Istanbul, pentru buna desfăşurare a lansării asigurându-se şi traducerea simultană în limba turcă”, a declarat Iulius Firczak, deputat UCRR.

Rădăcini rutene din secolul al XVI-lea

„Am profitat de gradul de popularitate la care a ajuns serialul „Soliman Magnificul” pentru a aduce în faţa dumneavoastră, în această carte, adevărul istoric dincolo de ficţiune. Este vorba de un personaj feminin, Hurrem, o ruteancă, ce va juca un rol foarte important în istoria Imperiului Otoman. Această carte prezintă pe unul dintre faimoşii ruteni şi arată cât de vechi sunt rădăcinile rutene, având în vedere că vorbim de un personaj din secolul al XVI-lea”, a afirmat Iulius Firczak, unul dintre autorii cărţii.

Volumul prezintă şi episodul campaniei împotriva lui Petru Rareş, domnitorul Moldovei. Viaţa şi activitatea rutencei Hürrem la Înalta Poartă Otomană este prezentată pe larg în lucrare. Perspectiva oferită de lupta sa cu prejudecăţile permite exploatarea unor piste noi, neluate în calcul de istoriografia tradiţională.

Cartea este realizată în condiţii grafice deosebite şi conţine o serie de 29 de imagini pentru a oferi un suport vizual complementar cititorului.

Maria Hogman