Ghidul Guvernului Orban, pentru deschiderea școlilor, este o colecție de enunțuri inaplicabile
Ghidul Guvernului PNL a venit cu o foarte mare întârziere și nu rezolvă deschiderea anului școlar, ci aruncă o povară imposibil de dus pe umerii autorităților locale și a conducerii școlilor.
Orban uită un lucru esențial: copiii nu sunt roboți, nu pot fi programați să execute măsurile absurde imaginate în cabinetele ministeriale.
Inepții ale ghidului:
Birocrație absurdă, fără rost
Elevii trebuie să prezinte în prima zi de școală – 14 septembrie – o declarație pe propria răspundere semnată de părinți, care își asumă că, în ultimele 14 zile, copilul nu a prezentat simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios, nu a fost diagnosticat cu COVID-19 și nici nu a intrat în contact cu o persoană testată pozitiv.
Mai mult, declarația pusă în dezbatere publică de ministerul Sănătății este concepută greșit.
O astfel de declarație este cu atât mai inutilă cu cât, potrivit legii de mulți ani, la începutul fiecărui an școlar fiecare copil trebuie să facă control medical și să aducă adeverință medicală că e apt sănătos;
Copiii sunt considerați roboți
Complet nerealist ghidul presupune că elevii vor urma ”circuitele trasate prestabilite” de intrare, deplasare în interiorul unității de învățământ și de părăsire a acesteia, cu păstrarea distanțe fizice; că vor respecta restricția ”limitării” întâlnirilor cu colegii, inclusiv prin zone de așteptare, astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică; că vor fi limitate deplasările în clasă; că vor respecta interdicția de a face schimb de obiecte personale;
Obligativitatea purtării măștii in interiorul școlii, dar și în recreație, în spațiile libere, dacă este aglomerație
Întrebare: cum pot mânca copiii dacă poartă mască?
Sau este interzis copiilor să mai mănânce cât timp sunt la școală?
Dezinfectarea și curățenia
Este o misiune imposibilă, în condițiile în care școlile au un personal auxiliar insuficient, iar guvernul nu alocă bani pentru plata unor noi angajați .
Interzicerea sporturilor de echipă
Se interzice sportul de echipă cu mingea, pe motiv că transmiterea acesteia de la un copil la altul ar favoriza transmiterea virusului.
o Se suprimă astfel activități cu interacțiune socială foarte importante pentru dezvoltarea corectă a copiilor (spiritul de echipă, de colaborare cu alții) fără a elimina în niciun fel riscul de contaminare între elevi (aceștia vor continua să interacționeze între ei, să schimbe obiecte, să își împartă pachetul cu mâncare de acasă.
Încă odată guvernul PNL a făcut ceva doar ca să fie, să ia ochii și nu să rezolve clar, coerent, concret și aplicat situații reale. Îi invităm pe cei care le-au elaborat să fie ei primii care le aplică ca să demonstreze că un adult poate respecta regulile impuse de ei copiilor.
Viorel Sălan