Natalia Intotero – Despre dreptul la educație în pandemie
Dacă școala nu va începe în condiții normale, și va fi cu siguranță și online, oficialii din educație au pierdut timp prețios”, susține deputatul Natalia Intotero.
Unităţile de învăţământ ar putea decide singure cum vor începe, la toamnă, anul şcolar: tradiţional, cu toţi copiii prezenţi în clasă, online, sau hibrid. Iar fiecare şcoală va stabili acest lucru în funcţie de situaţia epidemiologică din zona în care funcţionează.
Inspectorii şcolari, directorii, experţii în Educaţie şi asociaţiile de părinţi spun că o astfel de decizie ar fi binevenită şi că Ministerul Educaţiei nu poate aplică un singur scenariu pentru câteva mii de şcoli.
Ce urmează să se întâmple cu sistemul de învățământ din România
Deputatul Natalia Intotero se întreabă ce se va întâmpla cu elevii din mediul rural care poate nu dispun de resursele necesare pentru a învăța online, în această situație fiind zeci de mii de copii din România.
“Acolo unde conexiunea la internet este problematică, nu toți profesorii au reușit să țină legătura cu elevii și să-i ajute să țină pasul cu ceilalți elevi din mediul urban.
Astfel că, în condițiile în care Guvernul tot nu poate da un răspuns clar, copiii și părinții și-au pierdut răbdarea.
900.000 de elevi nu au acces la internet, iar cele 250.000 de tablete nu avem garanția că vor ajunge, unde este nevoie de ele, pânâ la data de 15 septembrie. Se uită faptul că sunt elevi care locuiesc în zone unde nu există semnal și atunci aceste tablete devin inutile. Nu știu în ce măsură va fi asigurat dreptul fiecărui elev de a avea acces la educație.
Puteau folosi lunile de vacanță pentru a-i învăța pe profesori cum să folosească platformele și aplicațiile ca să poată preda de la distanță“, transmite deputatul PSD Natalia Intotero.
Planurile Guvernului Orban pentru deschiderea școlilor
Unii părinți sunt îngrijorați de numărul mare de infectări cu COVID-19 și vor să își țină copiii acasă și la toamnă, iar alții critică predarea online și vor ca elevii să fie primiți la clasă.
În tot acest timp directorii unităților de învățământ așteaptă vești dinspre oficiali. Și anume, dacă va exista o descentralizare care să le lase decizia la îndemână.
Premierul Ludovic Orban a declarat că încă sunt în analiză scenariile pentru noul an școlar și că atunci când vor avea suficiente elemente, vor fi comunicate public.
Potrivit acestuia a fost constituit un grup de lucru interministerial care pregătește toate scenariile, în funcție de situația epidemiologică.
Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat luni că încă se fac analize cu privire la modalitatea în care se vor desfăşura cursurile în noul an şcolar, subliniind că Guvernul pregăteşte deschiderea şcolilor „pentru orice scenariu”.
Maria Hogman