Meniu Principal

Radu Budae: Orice aspect din activitatea unui spital este determinat de competență

Având în vedere revenirea activității la normal, Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, pentru o mai bună comunicare cu cetăţenii, continuă campania de promovare, în mediul on-line, a medicilor care activează în cadrul acestei unităţi sanitare.

 Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara constituie un centru de sănătate util pacienților, iar colectivul său este promotor al respectului față de pacient, față de societate în general.

 Dr. Alexandru Someșan: Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” este unul dintre cele mai bine organizate spitale din țară

Dr. Alexandru Someșan este medic primar cardiolog și șeful secției de Cardiologie din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara. Este hunedorean și a fost plecat din oraș cât a studiat medicina, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, iar apoi a profesat câțiva ani în Simeria și Arad.

Din 2010 lucrează la spitalul în care, de altfel, s-a și născut: cel din Hunedoara. A știut că va alege cardiologia încă din anul II.

Despre spitalul pe care îl știe dintotdeauna spune că este unul dintre cele mai bine organizate spitale din țară, din toate punctele de vedere: al circuitelor clădirii, al mobilierului, al dotării inclusiv cu aparatură. Ce este problematic la secția de Cardiologie e lipsa spațiului, după cum spune șeful secției:

„Intervine o problemă: ar fi nevoie de mai mult spațiu pentru toate paturile, pentru că mai mulți medici înseamnă mai multe saloane, mai multe paturi și mai mulți pacienți tratați simultan”, spune dr. Alexandru Someșan.

Într-o zi în care consultă și în policlinică, doctorul Alexandru Someșan vede, în medie, aproximativ 20-25 de pacienți: 8-10 internați, 4-5 cu internare de zi și alți 8-10 în policlinică.

„Mi-aș dori să facem la Hunedoara un compartiment de cardiologie intervențională, dar sunt multe probleme, nu doar de natură financiară – ar fi necesar un spațiu care să fie oarecum în legătură cu secția de Cardiologie, trebuie să fie un circuit funcțional foarte bun între secție și un astfel de compartiment. Apoi ne-ar trebui aparatura – angiograful – și cel puțin doi medici specializați pentru aceste proceduri. Este un deziderat, însă deocamdată e doar la nivel de discuții. Cele mai apropiate centre de cardiologie intervențională sunt la Timișoara, Cluj Napoca și Sibiu, clinici la care trimitem pacienții care necesită angiocoronarografii, implant de stenturi, cardiostimulare permanentă sau intervenții chirurgicale cardiovasculare”, mai spune dr. Someșan.

Dr. Gabriel-Octavian Suru: chirurgia mi s-a părut că era cea mai logică și simplă alegere

Dr. Suru a venit în urmă cu patru ani la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, prin concurs, de la Hațeg. Este hunedorean și a studiat medicina la Timișoara. Soția sa este asistentă medicală.

A intrat din prima, chiar dacă spune că nu a fost niciodată un fan al chimiei. Fizica și matematica le stăpânea bine. Astăzi este medic primar chirurgie generală, o specializare cu greutate, dacă privești din exterior. Dar toți medicii sunt importanți. Dr. Gabriel Suru spune că a ales chirurgia pentru i s-a părut (și subliniază: „mi s-a părut!”) că era cea mai logică și simplă alegere: sunt lucruri stabilite de prin secolul al XVIII-lea, chestii clasice, vezi pacientul, îți dai seama ce are și operezi. Alegerea specialității a făcut-o de la bun început.

Părinții săi, tatăl – inginer și mama – profesoară, nu au avut prea multe de spus când fiul lor, care se pregătea să meargă pe drumul către inginerie, a cotit către medicină. Ba mai mult, fratele său i-a călcat pe urme, alegând aceeași meserie. „Până la urmă, este o meserie”, spune dr. Gabriel Suru, cu modestie, despre medicină. Nu e o meserie ca oricare alta, completăm noi.

Dr. Gabriel Suru spune că nu a contabilizat niciodată operațiile pe care le-a făcut: „Știu că sunt unii medici care își țin o evidență, dar eu nu le-am numărat. Ce pot să vă spun este că sunt unele zile cu nicio operație și altele cu două sau trei”, spune dr. Suru.

Radu Budae: Am investit, în ultimii ani, în cele mai noi aparate de pe piață

“Dorim să oferim pacienților noștri aparatură de înaltă performanță, motiv pentru care am investit în ultimii ani în cele mai noi aparate de pe piață. Medicii noștri sunt dedicați unui proces continuu de pregătire profesională, motiv pentru care sunt permanent implicați în cursuri de pregătire.

În procesul unui act medical de calitate, caracterizat printr-o înaltă responsabilitate profesională, civică şi nu în ultimul rând științifică, medicul şi colaboratorii săi (asistentele și personalul auxiliar sanitar), la care se adaugă personalul administrativ, trebuie să acţioneze eficace și eficient în slujba pacientului și aparținătorului”, a declarat Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara.

 

Maria Hogman