Meniu Principal

„Redescoperindu-l pe Coșbuc”

Va fi evocată personalitatea îndrăgitului poet chiar în ziua împlinirii unui secol de la trecerea lui în eternitate

Biblioteca Județeană „Ovid  Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 9 mai 2018, ora 1330, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o manifestare cultural-educativă desfășurată sub genericul „Redescoperindu-l pe Coșbuc”. Va fi evocată personalitatea îndrăgitului poet chiar în ziua împlinirii unui secol de la trecerea lui în eternitate printr-o amplă și bine documentată prezentare.

George Coșbuc – „suflet în sufletul neamului” său românesc

George Coșbuc ocupă un loc special în inima fiecăruia dintre noi, poeziile lui au însoțit generații întregi de români, care au aflat în frumusețea versurilor și a imaginilor poetice un adevărat balsam sufletesc.

Întreaga creație poetică a lui George Coșbuc este străbătută de un puternic fior patriotic, de dragoste pentru popor, pentru pământul românesc, pentru istoria noastră. De peste un secol, poeziile lui George Coșbuc fac parte din comoara noastră culturală, versurile lui le cunoaștem toți, la fel și îndrăgitele cântece compuse pe aceste versuri. Puțini sunt acei români cărora să nu le tresară inima auzind cântece ca „Numai una”, „La oglindă”, la fel cum puțini sunt cei care nu se emoționează citind versurile celui care a fost „suflet în sufletul neamului” său românesc.

Poet drag inimilor noastre – evocat în anul Centenarului Marii Uniri

 

Pe lângă activitatea literară a lui George Coșbuc, se vor prezenta și unele fațete ale personalității sale mai puțin știute, mai puțin studiate în școală: pasiunea pentru automobile, drama pierderii unicului său fiu etc. Astfel, publicul va avea surpriza să-l redescopere pe marele poet și să-l cunoască mult mai bine.

George Coșbuc n-a avut fericirea să vadă România întregită, soarta a fost nemiloasă cu el, iar firul vieții i s-a frânt la 9 mai 1918, cu șase luni înainte de făurirea Marii Uniri. Marele istoric Nicolae Iorga a consemnat cum nu se poate mai bine acest adevăr trist: „Cel ce a cântat toate vitejiile neamului, de la Gelu al legendei până la dorobanții din ʼ77, moare fără să fi văzut cu ochii sub steag pe aceia cari au onorat din nou sfântul drapel al țării.

Să lăsăm ca asupra frunții lui palide, acum liniștite, să cadă o umbră mângâietoare a depărtatului tricolor nevăzut.”

De aceea, am considerat că avem datoria patriotică de a evoca figura acestui poet drag inimilor noastre în anul Centenarului Marii Uniri.

Ca de obicei, la finalul prezentării vor fi adresate publicului întrebări despre viața și opera lui George Coșbuc, cei care vor oferi răspunsuri corecte fiind recompensați cu premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Manager,

Ioan Sebastian Bara