Viorel Salan: “Comandanţii forţelor de ordine trebuie să fie prezenţi în teren, între subordonaţi”
În privința infractorilor și interlopilor nu trebuie să existe toleranță, autoritatea Statului nu trebuie știrbită
În perioada Sfintelor Sărbători de Paști, românii au asistat îngroziți și revoltați la o serie de incidente violente, în care clanuri interlope și indivizi din zona infracțională s-au încăierat în plină stradă, au atacat poliția sau și-au bătut joc de lege în cel mai flagrant mod.Ţinând cont că întreaga carieră vă recomandă ca o persoană avizată în acest sens, cum comentaţi cele întâmplate?
Este foarte grav ceea ce s-a întâmplat în ultimul weekend. Dacă totul s-ar fi limitat la incidentele de la Hunedoara, am fi zis că a fost doar un accident. Dar, situaţii similare s-au derulat la Ţăndărei, Săcele, Galați, Codlea, Bucureşti, Bărbuleşti – din judeţul Ialomiţa şi Feteşti. Deci, avem în faţă un fenomen social, nu numai un caz izolat. Am văzut cu toţii cum sute de polițiști și jandarmi au intervenit în ”bătăliile” acestor zile. S-a tras cu pistolul, oameni ai legii au fost răniți, mașini avariate, iar zeci de cetăţeni au fost reţinuţi. Este adevărat, multe incidente au fost cauzate de persoane de etnie romă, revenite recent în ţară pe fondul restricţiilor impuse de pandemie. Dar repetarea violenţelor, demonstrează că în modul de răspuns al forţelor de ordine ceva nu este cum ar trebui.
– Dar conducerea Poliţiei Române a oferit presei date statistice comparative foarte optimiste şi explicaţii în detaliu…
Optimismul nu are nicio bază reală. Suntem în plină stare de urgenţă, deci într-o situaţie complet diferită faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În aceste condiţii, este incorect să afirmi cu seninătate că „infracţionalitatea din perioada sărbătorilor pascale a scăzut cu 17 la sută faţă de anul trecut şi cu 10 la sută faţă de anul 2018. Şi că trendul descendent se menţine şi în cazul faptelor comise cu violenţă unde a fost înregistrată o scădere de 47 la sută faţă de anul trecut”.
Cu sinceritate vă spun, prestaţia şefului Poliţiei Române din conferinţa de presă a fost mediocră. Și în ceea ce priveşte prezentarea modului de organizare, dar şi a modului de planificare a misiunilor de ordine publică în perioada Sărbătorilor de Paște. Cât despre maniera de comunicare către opinia publică, nici nu mai are rost să mai vorbim. Regretul meu este cu atât mai mare cu cât cunosc foarte bine ce oameni bine pregătiţi şi curajoşi are în subordine, profesionişti care şi-au făcut mereu datoria cu dăruire şi competenţă.
Eu am prins vremuri grele, cu zeci de mii de oameni în stradă, dar niciodată nu am folosit forța. Le spuneam subordonaților mei că rolul principal îl au acțiunile de prevenire, precum și rolul meu în comunicare. Iar dacă se va impune cândva să fie nevoie de folosirea forței, voi fi alături de ei pentru a le asigura atât suportul legal cât și moral. Aşa ar trebui să fie şi acum. Dar, din păcate, nu este.
– După părerea dumneavoastră, unde se greşeşte cel mai mult?
Din experienţa mea, în asemenea situații, în zonele cu potențial criminogen ridicat, efectivele de ordine publică trebuiau să fie permanent prezente în teren pentru a preveni. Nu să-şi facă apariţia abia după producerea unei situații conflictuale. Şeful Poliției spunea că monitorizează ce se prezintă pe Facebook și se acționează punctual, cu operativitate. Da, Facebook-ul poate fi o sursă de informaţii pentru cunoașterea situației operative, dar nu poate rămâne singura sursă de informaţii pentru un comandant care trebuie să ia o decizie corectă şi adecvată!
De asemenea, consider că sistemul de patrulare trebuie să fie mixt, în funcţie de zona în care se acţionează, astfel că în anumite zone să fie pedestru şi în anumite zone să fie auto.
În actualul context al pandemiei, în dispozitivele de patrulare, în vederea prevenirii diferitelor situaţii în domeniul ordinii publice, treubuie să se regăsească în sistem integrat efectivele poliţiei, poliţiei de frontieră, jandarmeriei, ministerului apărării naţionale, precum şi cele ale poliţiei locale.
În situaţia tulburării ordinii publice, intervenţia trebuie să se facă numai de către efective profesionalizate şi care au dotare adecvată, în speţă jandarmeria şi poliţia naţională.
– Mai există şi un alt element absolut necesar pentru a avea succes?
Da. Trebuie să existe neapărat multă, multă disciplină la toate nivelurile, de la comandanți până la subordonați, în toate eșaloanele. Toţi comandanții la nivel de județ, precum și adjuncții lor, dar şi cei din comandamentele de armă, din direcțiile operative, toți trebuie să fie prezenți în teren, să conducă în mod direct, să coordoneze sau să controleze modul de planificare, organizare și conducere a misiunilor. Este cel mai bun prilej pentru a interveni în remedierea unor nereguli şi de a cunoaște cel mai bine situația operativă. Prezenţa comandanţilor în dispozitive dă încredere subordonaţilor, le ridică moralul şi oferă cea mai bună garanţie că misiunile vor fi îndeplinite cu fermitate, în spiritul şi litera legii!
Poliana Mardari