Meniu Principal

DAS Deva: DSP Hunedoara avertizează asupra riscului de îmbolnăvire cu trichineloză

 Complicațiile severe pot cauza decesul!
 Riscul de infectare cu trichineloză crește semnificativ în perioada sacrificării porcilor în gospodării, odată cu apropierea sărbătorilor – avertizează reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, care atrag atenția că boala poate avea consecințe grave asupra sănătății, dar poate fi și prevenită, prin măsuri simple de siguranță alimentară.
 Trichineloza este o boală infecțioasă, cauzată de larvele unui vierme parazit și este transmisă de la animale la om, prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic.
 Boala nu se transmite de la o persoană la alta – explică specialiștii DSP Hunedoara – și singura metodă sigură de prevenire a trichinelozei rămâne testarea obligatorie a cărnii, înainte de consum.
Simptomele trichinelozei apar în primele zile de la contactarea infecției și includ febră, sensibilitate și dureri musculare, diaree, edem facial și hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene.
✔Pe măsură ce paraziții invadează țesuturile, pot apărea și complicații severe – tulburări de ritm cardiac, dificultăți respiratorii sau manifestări neurologice, care pot cauza decesul, avertizează medicii.
 Diagnosticul se stabilește în urma unor teste de laborator din probe de sânge, care includ identificarea anticorpilor împotriva larvelor, dar are în vedere și alte investigații, iar tratamentul trebuie instituit rapid și doar la recomandarea medicului specialist.
 Recomandările medicilor pentru prevenirea îmbolnăvirii:
  •  Achiziționați animale din unități avizate sanitar-veterinar!
  • Aprovizionați-vă cu carne din unități comerciale specializate care vând doar produse avizate sanitar-veterinar!
  • Trimiteți probe de carne din porcul sacrificat în gospodărie în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare, pentru efectuarea examenului trichineloscopic și consumați carnea doar după rezultatul negativ al acestuia; procedați la fel cu carnea de vânat!
  • Nu consumați carnea până când nu este complet gătită (la o temperatură de minimum 71 de grade Celsius); procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug paraziții!
  • Curățați bine toate ustensilele care ating carnea!
  • Spălați-vă pe mâini după manipularea cărnii crude!
  • Preveniți apariția rozătoarelor în gospodăriile în care se cresc porci!
 La nivel național, numărul cazurilor de trichineloză s-a dublat, în anul 2024, comparativ cu anul 2023, când au fost înregistrate 31 de cazuri, în timp ce, în județul Hunedoara, a fost confirmat un singur caz de îmbolnăvire, în ultimii cinci ani – potrivit cifrelor raportate de DSP Hunedoara.
Direcția de Asistență Socială Deva