Meniu Principal

Natalia Intotero: Implementarea Directivei Copyright la nivel național

UE adaptează normele privind drepturile de autor la era digitală

UE își modifică cadrul juridic în materie de drepturi de autor astfel încât acesta să fie adecvat scopului în mediul digital de astăzi. Consiliul a adoptat o directivă care modernizează dreptul UE existent în materie de drepturi de autor pentru a deschide calea către o veritabilă piață unică digitală. Noile norme asigură o protecție adecvată pentru autori și artiști, deschizând, totodată, noi posibilități de accesare și partajare online a conținutului protejat prin drepturi de autor în întreaga Uniune Europeană.

Se creează multiple oportunități pentru sectoarele creative din Europa, care vor prospera și vor reflecta mai bine diversitatea culturală și alte valori comune europene, dar și pentru utilizatori, a căror libertate de exprimare pe internet va fi consolidată. Acesta este un punct de referință pentru dezvoltarea unei piețe unice digitale solide și funcționale.

Fenomenul fake news, în contextul aplicării Directivei Europene Copyright

“Am participat la Conferinţa „Presa din România în Era Digitală”, eveniment organizat de DC Media Group, cărora țin să le mulțumesc pentru invitație.

Presa trece printr-o perioadă de schimbări profunde. Revoluția digitală a modificat modelele de afaceri la nivelul industriei și a adus noi provocări cu privire la modul în care societățile democratice desfășoară dezbaterile publice. Alături de reprezentanții Google, colegi din parlament, editori, reprezentanți ai agențiilor de publicitate, reprezentanți ai asociațiilor profesionale, jurnaliști și reprezentanți ai industriei IT, precum și reprezentanți ai mediului academic, am ascultat abordările experților și am dezbătut fenomenul fake news, în contextul aplicării Directivei Europene Copyright.

Implementarea Directivei Copyright la nivel național o să fie un proces foarte complex, care trebuie tratat cu responsabilitate și transparență. În intervenția mea, am vorbit despre pregătirea în deplină cunoștință de cauză a actului normativ. În cadrul dezbaterilor ce vor urma în comisiile parlamentare, trebuie ascultată atât părerea celor care creează conținutul, cât și a celor care îl utilizează. Este necesară implicarea tuturor stakeholderilor, inclusiv a reprezentanților diasporei românești, a mediului asociativ din afara granițelor țării, precum și a mass-mediei de limba română din străinătate” , a declarat Natalia-Elena Intotero, deputat PSD Hunedoara.

Directiva abordează o gamă largă de chestiuni, care pot fi împărțite în trei categorii:

  1. A) Adaptarea excepțiilor/limitărilor în materie de drepturi de autor la mediul digital și la cel transfrontalier
    Directiva introduce excepții obligatorii de la drepturile de autor în scopul extragerii de text și de date, al activităților didactice online și al conservării și difuzării online a patrimoniului cultural.
  2. B) Îmbunătățirea practicilor de acordare a licențelor pentru a se asigura un acces mai larg la conținut creativ
    Directiva prevede norme armonizate care facilitează:

– exploatarea operelor care au încetat să fie comercializate

– emiterea de licențe colective cu efecte extinse și

– obținerea drepturilor pentru filme prin intermediul platformelor video la cerere.

  1. C) Realizarea unei piețe funcționale a drepturilor de autor
    Directiva introduce un nou drept pentru editorii de presă în ceea ce privește utilizarea online a publicațiilor lor de presă. Autorii operelor incluse în publicațiile de presă vor avea dreptul la o parte din veniturile obținute de editorii de presă rezultate din acest nou drept.

În ceea ce privește platformele de partajare de conținut online, care se bazează pe modelul de tip „conținut încărcat de utilizatori”, directiva clarifică cadrul juridic în care acestea funcționează. Aceste platforme vor trebui în principiu să obțină o licență pentru operele protejate prin drepturi de autor încărcate de utilizatori, cu excepția cazului în care sunt îndeplinite anumite condiții prevăzute în directivă.