Meniu Principal

Viorel Sălan: Reformă să fie, dar să o înțelegem și noi

Cu forţe proaspete, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că e hotărât să finalizeze în această săptămână planul de reorganizare a structurilor ministerului.
Şi a oferit ca argument explicativ al propriei viziuni reformatoare o comparaţie între Poliţia de Frontieră şi Jandarmerie. Dar Poliţia de Frontieră şi Jandarmeria au funcţii diferite în sistemul naţional de apărare. Acestea sunt corelate implicit şi cu modul în care structurile respective funcţionează în teritoriu, în prezent. Iar mecanismul zonal a funcţionat până acum fără greşeală la toate solicitările, inclusiv în cazul unor situaţii extreme, cum au fost inundaţiile. Noul guvern pare însă decis să strice ceva ce deja merge.
În plus, în logica realităţii, ca să regionalizezi, ar trebui mai întâi realizezi noua reorganizare administrativ- teritorială a ţării, adică să înfiinţezi regiunile şi, ulterior, să adaptezi poliţia şi jandarmeria pe noua organizare teritorială. Din programul PNL nici măcar nu rezultă concret câte regiuni sunt avute în vedere. Totul este o descriere în termeni vagi.
Privind lucrurile din această perspectivă, mult lăudata “reformă” a guvernului Orban se relevă de fapt a fi doar o formă fără fond, o simplă stratagemă politică de a se arăta foarte activ, dar care nu face altceva decât să creeze şi mai multă confuzie între angajaţii ministerului.
Vorbind despre transparenţă şi democraţie, adăugăm că poliţiştii au avut la dispoziţie doar trei zile ca să vină cu propuneri, iar jandarmii nu au fost consultaţi oficial în niciun fel.
Şi nu mai punem la socoteală faptul că să faci o astfel de restructurare în trei zile denotă mai degrabă superficialitate decât randament.



« (Stirea anterioara)