Ilie Toma, deputat PSD: Interpelare, la Şedinţa Camerei Deputaţilor, cu privire la aşteptările pensionarilor hunedoreni
Ilie Toma, deputat PSD pune în discuţie trei probleme foarte importante: recalcularea pensiilor pe Legea nr. 192, şcoala profesională şi acordul global
Pensionarii hunedoreni îşi aşteaptă recalcularea pensiilor
„Fac un rezumat al unei interpelări a Casei Naţionale de Pensii Publice şi a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi am să fac referire directă la aşteptările pensionarilor hunedoreni care, pe Legea nr. 192, îşi aşteaptă recalcularea pensiilor. Se face referire directă la minerii din Valea Jiului. Şi anume, celor cărora li s-au făcut calcule pe Legea nr. 155, valoarea pensiei şi a punctului de pensie iese cu aproximativ o treime mai mare, decât celor cărora li se recalculează pe Legea nr. 192. Fapt care a adus mari nemulţumiri în rândul maselor de pensionari, în rândul asociaţiilor de pensionari din Valea Jiului şi nu numai. Aici fac referire directă şi la pensionarii siderurgişti din Hunedoara, la pensionarii mineri din Valea Jiului, la pensionarii de la Hidroconstrucţia de pe Râul Mare Retezat, la pensionarii de la CFR Simeria şi alte importante noduri de cale ferată. Practic acoperă toată plaja de pensionari şi din alte judeţe din ţară unde şi în anii comunismului au avut industrie grea şi sporuri de muncă.
Numitorul fiind mai mare, cuantumul pensiei este mai mic
Legea nr. 192 trebuia să acorde 50% spor pentru grupa I, respectiv grupa specială, 25% spor pentru grupa a II-a, grupă deosebită, în condiţiile în care s-ar fi împărţit la un stagiu de cotizare normal şi nu la un stagiu de cotizare aşa cum apare din Ordonanţa nr. 291 care bulversează calculul sistemului de pensii pe Legea nr. 192.
Singura problemă de acolo este numitorul, şi anume stagiul de cotizare, care – din punctul meu de vedere – nu a fost cel corect la vremea respectivă, deşi se spunea că stagiul de cotizare luat în considerare la recalcularea pensiilor va fi cel din Legea nr. 263 sau cel legal constituit.
Din punctul nostru de vedere, al Grupului de parlamentari ai PSD, ai judeţului Hunedoara, nu este cel corect luat în considerare. Noi am reformulat acest articol de lege şi chiar cu mai multe amendamente am venit şi am semnalat că după recalculare pensiile scad şi am iniţiat chiar o propunere de modificare a alin. (3) art. 169 din Legea nr. 263/2010 şi astfel am spus: „La calculul punctajului mediu anual se utilizează stagiul de cotizare avut în vedere la stabilirea punctajului mediu anual, aferent pensiei cuvenite sau aflată în plată la data recalculării”.
De exemplu: pentru un simplu miner, stagiul de cotizare, luat în calcul din Legea nr. 155, este de 20 de ani, iar în Legea nr. 192 este de 30 de ani. Numitorul fiind mai mare, cuantumul pensiei este mai mic.
Ne dorim să veniţi în sprijinul pensionarilor hunedoreni şi să susţineţi propunerea de a include, în noua Lege a pensiilor, formularea: „La calculul punctajului mediu anual se utilizează stagiul de cotizare avut în vedere la stabilirea punctajului mediu anual, aferent pensiei cuvenite, sau aflată în plată la data recalculării”. Deja au început procesele de recalculare a pensiilor, pe Legea nr. 192, şi au avut câştig de cauză.
Şcoala profesională să fie luată ca stagiu de cotizare la stabilirea punctajului de pensie
Pe de altă parte, aşa cum s-a discutat de atâtea ori, vă rog să susţineţi, pentru noua Lege a pensiilor, propunerea ca şcoala profesională să fie luată ca stagiu de cotizare la stabilirea punctajului de pensie şi să fie luată în calcul doar pe baza diplomei de absolvire, pentru că la momentul actual li se cer anumite adeverinţe, dacă la vremea respectivă au avut contract de muncă, şi nu de şcolarizare şi dacă au plătit CAS. Aceşti oameni sunt puşi pe drumuri să caute şcoli profesionale care nici nu mai există.
Acordul global să fie luat în calcul la determinarea punctajului de pensie
O altă reglementare este acordul global. Acordul global să fie luat în calcul la determinarea punctajului de pensie pe baza adeverinţelor eliberate de entităţile economice. În acest moment, acordul global nu este luat la calculul pensiei ci este luat la calculul pensiei doar salariul tarifar brut înscris în carnetul de muncă la vremea respectivă.
Acordul global a adus bani, se fac afirmaţii şi se fac şi demonstraţii pe baza unor acte, evident, semnate şi ştampilate, parafate de entitatea economică respectivă, la care a lucrat pensionarul, prin care demonstrează că au plătit la vremea respectivă CAS”, spune Deputatul PSD de Hunedoara, Ilie Toma.
Maria Hogman