Zilele Maghiare din județul Hunedoara au ajuns la ediția a X-a
Decernarea premiilor ”Barcsay Ákos” a reprezentat startul oficial al Zilelor Maghiare din județul Hunedoara, ajunse la cea de-a X-a ediție
În acest an, cu prilejul ediției jubiliare, Zilele Maghiare oferă peste 50 de evenimente culturale, sportive și dedicate petrecerii timpului liber, care se desfășoară în perioada 19-29 septembrie, în 10 localități hunedorene unde trăiesc membrii comunității maghiare.
Zilele Maghiare – cea mai importantă sărbătoare a comunității maghiare din județ
În cadrul ceremoniei de decernare a premiilor ”Barcsay Ákos”, care a avut loc sâmbătă seara, în sala festivă a Universității din Petroșani, deputatul european Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, a reiterat cele mai importante momente ale Zilelor Maghiare, arătând că acestea au devenit cea mai importantă sărbătoare a comunității maghiare din județ.
”Zilele Maghiare din județul Hunedoara înseamnă pentru noi puncte de întâlnire. Este o perioadă când primim oaspeți din Secuime, pe prietenii noștri din județul Covasna, dar și din Harghita. Proiectele pe care le organizăm împreună fac parte din parteneriatul comunității noastre cu cea din Secuime. Îi întâmpinăm cu drag și pe oaspeții noștri din Ungaria. Ne leagă o prietenie veche de județul Vas, de orașele Szombathely și Várpalota, și o nouă prietenie cu localitatea Ikervár, înfrățită de curând cu Mărtinești. Zilele Maghiare reprezintă și un punct de referință în privința conviețuirii comunităților maghiară și română. Azi, pot afirma cu mândrie că și membrii comunității române așteaptă oferta culturală și gastronomică a Zilelor Maghiare, iar prin evenimentele noastre pot cunoaște tradițiile noastre”, a subliniat Iuliu Winkler.
El a apreciat că Zilele Maghiare din județul Hunedoara reprezintă cea mai importantă sărbătoare comunitară a maghiarilor hunedoreni. ”Acest deceniu a fost marcat și de consolidarea încrederii atât în sânul comunității noastre, cât și între comunități. Doresc să felicit echipa de organizatori și să mulțumesc pentru sprijinul financiar primit de la guvernul Ungariei, de la primăriile din Deva, Hunedoara, Petroșani și Lupeni, de la Fundația Communitas. Fără sprijinul lor nu am fi reușit să organizăm ediția jubiliară”, a precizat președintele UDMR Hunedoara.
Obiectivele acestei serii de evenimente
La rândul său, directorul Liceului Teoretic ”Téglás Gábor” din Deva, Kocsis Attila, coordonatorul Zilelor Maghiare a vorbit despre obiectivele acestei serii de evenimente. ”Pe de-o parte, am dorit să organizăm o manifestare la nivel județean, să aducem evenimentele în toate localitățile unde trăiesc membrii comunității. Pe de altă parte, scopul nostru a fost ca Zilele Maghiare din județul Hunedoara să fie o manifestare bilingvă. Îi invităm și îi așteptăm cu drag să participe pe toți membrii comunității românești. Dorim să consolidăm buna conviețuire, relația româno-maghiară, ceea ce pentru noi, comunitățile szórvány (comunitățile maghiare dispersate -n.n.) nu este o simplă necesitate, ci o obligație. Doar cooperând cu majoritatea, putem atinge obiectivele comunității noastre”a afirmat Kocsis Attila.
Premiile ”Barcsay Ákos” au fost decernate pentru a 6-a oară. Anual, trei personalități primesc această distincție, fiind vorba despre un reprezentant al cultelor, un cadru didactic și o personalitate din sfera civilă.
Premianții anului 2019 sunt: călugărul franciscan Böjte Csaba, președintele Fundației ”Sfântul Francisc” din Deva; Illyés Katalin, directorul Școlii Generale nr. 4 din Vulcan; inginerul Daradics János, ofițer de cercetași din Deva. În cadrul ceremoniei, despre activitatea depusă în beneficiul comunității de cei trei permianți au vorbit europarlamentarul Iuliu Winkler, Széll Lőrincz, directorul executiv al DJST Hunedoara, și Pogocsán Ferdinánd, viceprimar al municipiului Deva din partea UDMR.
Membrii comunității maghiare din județul Hunedoara au fost salutați de primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, rectorul Universității Petroșani, Radu Sorin, și președintele interimar UDMR Petroșani, Kutasi Csaba. Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol de dans popular oferit de Ansamblul ”Háromszék” din Sfântu Gheorghe, județul Covasna.
Sâmbătă, în cadrul Zilelor Maghiare, la Petroșani au avut loc o serie de evenimente în aer liber, unde publicul a fost așteptat cu programe culturale, concerte și delicii din gastronomia maghiară.