Țebea, în zi de sărbătoare
Avram Iancu, simbolul patriotismului românilor, a fost cinstit duminică, 8 septembrie, prin Serbările Naționale de la Țebea, la 147 de ani de la moarte.
Demnitate, hotărâre și încredere
Manifestările comemorative din complexul istoric au fost organizate de Instituţia Prefectului Judeţului Hunedoara, Consiliul Judeţean, Primăria comunei Baia de Criş şi Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara.
“În fiecare an, Serbările Naţionale de la Ţebea reaprind flacăra dragostei de țară și semeni. La 147 de ani de la trecerea în neființă a “Crăişorului Munţilor”, eroul naţional al românilor – Avram Iancu, simbol al unei mari iubiri de țară și al unei neobosite lupte pentru drepturi și emancipare socială, să avem curajul să luptăm pentru România cu demnitate, hotărâre și încredere”, a declarat Ilie Toma, deputat PSD.
Mii de oameni au venit la Tebea pentru a-l omagia pe Avram Iancu
Mii de oameni au participat la Serbările Naţionale de la Ţebea, unde a fost omagiat Avram Iancu. Evenimentul a debutat cu un ceremonial religios, la biserica din localitate, unde se află Complexul istoric şi mormântul lui Avram Iancu. Slujba a fost urmată de evocarea istorică a evenimentului, de ceremonia depunerii de coroane şi defilarea Gărzii de Onoare. Manifestările au continuat cu un spectacol folcloric transmis în direct de Televiziunea Română. Grupuri folclorice şi soliști renumiți acompaniați de Orchestra Ansamblului “Drăgan Muntean” din Deva au evoluat în fața miilor de oameni care au venit să cinstească memoria “Crăişorului Munţilor”.
„În inima Ardealului, la Țebea, alături de Viorica Dăncilă, premierul României și de alți colegi din Guvern, am participat la sărbătorile dedicate lui Avram Iancu. În inima Ţării Moţilor, manifestările comemorative au început cu o slujbă religioasă urmată de evocarea istorică și ceremonia depunerii de coroane la mormântul lui Avram Iancu, lângă Gorunul lui Horea şi defilarea Gărzii de Onoare. La tradiţionala serbare naţională au fost prezenți mai mulți membri ai Executivului, printre care ministrul Sănătății -Sorina Pintea, ministrul Transporturilor – Răzvan Cuc, ministrul Finanțelor – Eugen Teodorovici, ministrul interimar al Afacerilor Interne Mihai Fifor- secretarul general al PSD, ministrul pentru Mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat – Ștefan-Radu Oprea și ministrul pentru românii de pretutindeni – Natalia Intotero”, a precizat Ilie Toma.
147 ani de la moartea lui Avram Iancu
Avram Iancu (1824-1872), omagiat la Ţebea, a fost înfăţişat drept unul dintre marii eroi ai românilor în timpul mişcărilor revoluţionare din anii 1848 şi 1849, din Transilvania. Din toamna anului 1848 până în vara anului următor, Avram Iancu şi miile de români care făceau parte din Legiunea Auraria Gemina au fost implicaţi în mai multe operaţiuni militare pe teritoriul Transilvaniei, în special alături de armata imperială austriacă, aflată atunci în conflict cu armata ungară susţinută de secui.
Unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania, Avram Iancu, s-a născut în anul 1824, la Vidra, în Munţii Apuseni, într-o familie de moţi înstăriţi. A studiat dreptul la Cluj şi a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Criş, fiind îngropat la Ţebea, judeţul Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”.
Maria Hogman