Meniu Principal

ADR VEST: Proiectul Green Line Valea Jiului va fi finalizat prin Programul Regional Vest

Locuitorii din Valea Jiului vor beneficia în curând de un sistem de transport public interurban ecologic și modern!

A fost semnat contractul de finanțare cu Consiliul Județean Hunedoara și primăriile Vulcan, Petroșani, Aninoasa, Lupeni, Uricani și Petrila, pentru finalizarea primei componente a investiției, care a fost demarată prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020 și continuă prin actualul program.

𝐂𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐮𝐩𝐮𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥?

  • construirea unui depou modern în municipiul Vulcan
  • amenajarea a 75 de stații de călători
  • modernizarea a 4 tronsoane de drum în Vulcan, Lupeni și Petroșani
  • achiziția a 8 autobuze electrice
  • realizarea de stații de încărcare
  • implementarea unui sistem IT avansat pentru gestionarea eficientă a transportului, incluzând soluții de e-ticketing și monitorizare pentru optimizarea rutelor.

 Impact pentru comuitate și turism:

Locuitorii din Valea Jiului vor putea să se deplaseze de la Câmpul lui Neag, din Uricani, până la Petrila. Turiștii vor putea ajunge cu ușurință în Parcul Național Retezat și în zonele turistice din zonă, cum ar fi: Munții Parâng, stațiunea Straja, Cheile Buții, Pasul Vulcan, Defileul Jiului, Cheile Jiețului.

 Valoarea contractată este de peste 12,2 milioane euro, din care 9 milioane de euro finanțare nerambursabilă. Suma se adaugă finanțării acordate prin Regio-POR, în valoare de 3,7 milioane euro.

Investiția în linia verde de autobuze electrice care va asigura legătura între localitățile din Valea Jiului are două componente. Ambele au fost contractate în primă fază prin Regio-POR și vor continua, în etapa a doua, prin PR Vest.

„Investiția Green Line este una complexă și ambițioasă, a presupus crearea de la zero a unui sistem de transport public ecologic care să conecteze eficient Valea Jiului, dar și colaborarea Consiliului Județean Hunedoara cu șase administrații locale. Chiar dacă proiectele au întâmpinat provocări pe parcurs, investiția este foarte importantă pentru locuitorii din Valea Jiului, dar și pentru dezvoltarea turismului din zonă și ne dorim să devină un model de bună practică în ceea ce privește transportul public interurban”, a declarat Sorin Maxim, director general ADR Vest.

Termen de finalizare: 30 iunie 2025

ADR VEST