LIVIU LAZĂR, istoric: Moții aveau o percepție aproape divină asupra lui Avram Iancu
Invitat la postul local de televiziune Antena 3 Deva, istoricul, profesor dr. Liviu Lazăr a vorbit despre personalitatea lui Avram Iancu și Revoluția de la 1848.
“În momentul revoluției, Avram Iancu avea 24 de ani. Era intelectual, făcuse studii de drept. Deja, era la Tabla regească din Târgu Mureș și urma să devină avocat. În Guvern nu a fost acceptat deoarece condiția lui era de plebeu. Avram Iancu a fost asumat de moți. Aproape în fiecare casă din Țara Zarandului exista portretul lui Avram Iancu. Asta înseamnă comuniunea dintre lideri și mase, cum se spunea mai demult. Această contagiune pe care Avram Iancu a avut-o în popor n-a existat poate nici în cazul răscoalei lui Horea. Acolo s-au ridicat țăranii. Aici, au fost intelectualii, preoții. Asta înseamnă un adevărat lider!
Memoria lui este vie, nu numai în rândul moților din Apuseni. Contagiunea s-a revărsat asupra întregii țări
Revoluția română din Transilvania a avut două coordonate: o coordonată națională și una socială
Avram Iancu și-a atras oamenii de parte sa pentru că în primul rând, fiind avocat, a luptat pentru drepturile lor (…) Când s-a discutat acea Lege urbarială la Cluj în Dietă, Avram Iancu și prietenii lui, colegii lui regaliști de la Tabla regească din Târgu Mureș, au participat pentru că urmau să devină avocați. Atunci Avram Iancu a rostit celebra frază: Nu-i vom convinge pe acești tirani cu vorbe, ci doar cu lancea, ca Horea! Pentru că Legea urbarială asuprea și mai mult țăranii români.