Meniu Principal

Medicii profesioniști ai Spitalului Municipal “Dr. Al. Simionescu” Hunedoara

 Spitalul hunedorean are medici implicaţi, axaţi pe calitate și profesionalism şi ne face plăcere să îi prezentăm

 Dr. Liliana Circo: “Dermatologia este o specialitate foarte grea”

Dr. Liliana Circo vine de departe: este bucovineancă din Rădăuți, jud. Suceava, și-a făcut studiile la Cluj-Napoca și a ajuns la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara pentru că soțul ei, dr. Adrian Circo, este din Brad și lucrează tot aici, la Hunedoara. Dr. Liliana Circo profesează în spitalul hunedorean de cinci ani.

O fire foarte caldă, dr. Liliana Circo a răsuflat ușurată când am trecut de la întrebările personale la cele despre dermatologie.

„Dermatologia este o specialitate foarte grea, deși nu pare. Este foarte frumoasă pentru că e vastă și nu îți dă voie să te plictisești niciodată. Practic, vezi patologie de peste tot; ai contact cu toate specialitățile. Aproape orice boală se poate manifesta și pe piele”, spune dr. Liliana Circo.

Din păcate, există multe cazuri de cancer de piele în Hunedoara – de fapt, nu doar în Hunedoara, în toată lumea. Problema stă în momentul diagnosticării. Dacă este diagnosticat la timp, cancerul de piele se vindecă. Între cauzele cancerului de piele, cea mai importantă este moștenirea genetică: dacă știți că aveți cazuri în familie, dr. Circo spune că ar trebui să vă faceți măcar un control de rutină pe an. De asemenea, este important să reducem expunerea la soare și să ne protejăm cu soluții cu factor de protecție ridicat atunci când stăm în soare. Recomand aplicarea cremelor dermatologice din farmacie cu factor de protecție (FPS sau SPF) de la 50 în sus.

 

Dr. Liana Palcău: “Părinții trebuie să fie foarte atenți și să se prezinte la medicul de familie”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe doamna doctor am găsit-o în cabinetul de Psihiatrie pediatrică de la policlinica Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, acolo unde zilnic vede câte 10-12 copii cu probleme. Pacienții ajung aici fie pentru că părinții decid să îi aducă, fie trimiși de medicul de familie sau de profesorii care le recomandă părinților consultul de specialitate al copiilor.

Liana Palcău s-a angajat la spitalul municipal din Hunedoara în urmă cu 10 ani, iar de cinci ani lucrează ca medic specialist psihiatrie pediatrică.

Este deveancă și a terminat facultatea la Cluj-Napoca, în 2007, iar în 2009 a început rezidențiatul, tot acolo. Postul pe care îl ocupă aici a fost obținut prin examenul de rezidențiat pe care l-a susținut în București. Acum locuiește în Hunedoara, soțul ei fiind hunedorean.

A ales această specialitate pentru că iubește copiii și toată viața și-a dorit să lucreze cu ei – o condiție esențială pentru a-i putea înțelege și ajuta. „Dacă ar fi să o iau de la capăt, tot medicina aș alege-o și tot această specialitate. Una dintre calitățile necesare și suficiente în specialitatea aceasta este răbdarea – fără răbdare n-ai făcut nimic! Eu consider că toți copiii mei sunt speciali și frumoși”.

Aproximativ 200 de copii trec, în fiecare lună, pragul cabinetului de Psihiatrie pediatrică. Problemele micuților sunt variate, de la ADHD (sindromul deficitului de atenție), autism infantil, anxietate, depresie, diverse fobii, tulburări de alimentație sau de comportament, consumul de substanțe psiho-active.

Dr. Ioan Emilian Oală:Consider că obstetrica și ginecologia reprezintă cea mai frumoasă specialitate medicală”

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Ioan Emilian Oală a studiat medicina la Timișoara, după care a făcut rezidențiatul. Timp de patru ani, a lucrat la Maternitatea Bega din Timișoara, iar după alte opt luni de gărzi în aceeași maternitate, a venit la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara. Este din județul Arad, dar nu vede o problemă în faptul că s-a mutat de acasă: „Asta e meseria, în medicină trebuie să te duci unde este de lucru”.

„Consider că obstetrica și ginecologia reprezintă cea mai frumoasă specialitate medicală, pentru că presupune să asiști la cele mai frumoase momente ale vieții: nașterea copilului. Nu există bucurie mai mare pe lumea asta decât atunci când mama își vede pentru prima dată copilul, iar să fii parte din acest moment în viața unei mame îți oferă o satisfacție nespusă. Ca obstetrician, ai de fapt doi pacienți: pe mamă și pe copil, iar ambii trebuie să fie în siguranță”, spune dr. Emilian Oală.

„Sigur, mai este și patologia neplăcută a obstetricii, în care sarcina nu evoluează, iar procentul este păstrat constant la aproximativ 20%. Încercăm să ajutăm pacientele să treacă peste această greutate, dar în proporție de 99%, munca noastră este cu multă bucurie”, mai spune dr. Oală. Legătura dintre obstetrician și pacient este foarte importantă, trebuie să existe o colaborare, iar pacienta trebuie să se simtă în siguranță, să aibă încredere în medicul ei.

 

„ Ne dorim să obţinem o mai bună cunoaştere a serviciilor medicale oferite de unitatea noastră şi, pentru realizarea acestui scop, am început o campanie de scurtă prezentare a medicilor noştri. Ne mândrim cu medicii care lucrează la noi şi, de asemenea, în ultimii ani au fost făcute investiţii majore. Unitatea noastră are şi noi medici specialişti şi vrem să promovăm cât mai bine toate aceste lucruri. Printr-o comunicare adecvată din partea noastră, pacienţii din Hunedoara  vor cunoaşte mai bine medicii din cadrul spitalului şi se vor  adresa specialiştilor din cadrul Spitalului Municipal Hunedoara”, a declarat  Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.

 

Cu echipamente medicale moderne şi o echipă de medici profesioniști,  spitalul din Hunedoara oferă servicii medicale de specialitate la cele mai înalte standarde.

 

Maria Hogman



(Stirea urmatoare) »