Hunedoara Lirică – ediţia a III-a
La început de iulie, Teatrul de Artă Deva vă invită la cea de a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă şi Muzică Clasică Hunedoara Lirică
Respectând tradiţia din anii trecuţi, Festivalul se va desfăşura în mai multe locaţii din Hunedoara, urmărind în acest fel transformarea evenimentului într-un simbol de identificare a judeţului. Programul cuprinde o serie de spectacole excepţionale, atât prin valoare, cât şi prin componenţă, din distribuţiile acestora făcând parte artişti de renume din opera internaţională. Spectacolele au fost realizate exclusiv, pentru a fi prezentate în Festivalul Hunedoara Lirică. Dintre acestea amintim: Carmen, Nabucco, Turandot şi Gala de Operă. Aceste spectacole au fost realizate în parteneriat cu Opera de Stat din Ruse – Bulgaria. De asemenea, Teatrul de Artă Deva va prezenta în acest an şi un spectacol producţie proprie, „Vocea Umană. Telefonul”, realizat în cadrul Laboratorului Liric de anul acesta.
Programul propus pentru anul acesta este:
1 iulie 2019 –Carmen, de G. Bizzet- locaţie Teatrul de Artă Deva
3 iulie 2019 – Gala Operei – locaţie Palatul Cultural „Minerul“ Lupeni
4 iulie 2019 –Vocea Umană. Telefonul -locaţie Teatrul de Artă Deva
5 iulie 2019 – Turandot, de Giacomo Pucinni –locaţie Castelul Corvinilor Hunedoara
6 iulie 2019 –Vocea Umană. Telefonul – locaţie –Teatrul I.D.Sârbu Petroşani
7 iulie 2019 – Nabucco, de G.Verdi –locaţie Muzeul Magna Curia –Lapidarium
21 iulie 2019 – Opera Maghiară –locaţie Castelul Corvinilor Hunedoara
„Carmen” – o partitură strălucitoare a lui Bizet
„Carmen” este o poveste plină de pasiune, seducţie şi trădare, în care partitura strălucitoare a lui Bizet evocă atmosfera încărcată a Spaniei, în melodii devenite celebre, de la seducătoarea „Habanera” până la Aria Toreadorului. Muzica din această operă este celebră pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestraţia, precum şi pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoţiile şi suferinţa personajelor sale dramatice în ansamblu.
În cadrul Galei de Operă veţi putea asculta lucrări din creaţia de operă a compozitorilor Giuseppe Verdi şi Giacomo Puccini
Turandot este o operă în 3 acte compusă de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Adami și Renato Simoni, după o piesă de Friedrich Schiller, bazată pe un basm persan inclus în colecția lui Carlo Gozzi „1001 de zile” (secolul al XVIII-lea). Partitura, pe care Puccini a lăsat-o neterminată, a fost finalizată de Franco Alfano.
Capodopera pucciniană spune fermecătoarea poveste de dragoste dintre preafrumoasa Prințesă Turandot, care jură să nu aparțină niciunui bărbat, și misteriosul Prinț tătar, Calaf, care o cucerește prin curaj și abilitate.
Spectacolul prezentat în Festivalul Hunedoara Lirică de către Opera de Stat Ruse se bucură de o distribuţie de excepţie. Cu participarea extraodinară a corului, baletului și orchestrei Operei de Stat din Ruse- Bulgaria. Distribuția: Tzvetelina Vasileva, Daniel Damiani, Joana Zhelezsheva, Momchil Milanov, Venzeslav Anastassov, Alekxandar Baramov, Georgi Dinev, Petar Kostov.
Nabucco – prescurtarea numelui împăratului Babilonului – Nabucodonosor al II-lea, care a trăit şi domnit în jurul anului 600 î.Hr.), este o operă compusă de Giuseppe Verdi în 1841, pe un libret de Temistocle Solera. Premiera a avut loc Scalla din Milano la 9 martie 1842.
Cele două teme principale ale acţiunii sunt dorinţa de libertate a poporului evreu din timpul robiei lui din Babilon, precum şi aroganţa şi nebunia personajului principal Nabucco, care-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu unic şi la pedepsirea cu pierderea minţilor. Spre sfârşitul operei el însă îşi revine, adoptă credinţa în Iehova (sau Iahve), Dumnezeul evreilor, şi îi eliberează pe evrei din robie.
În cadrul Festivalului Hunedoara Lirică, Teatrul de Artă Deva vă aduce, în premieră, o nouă producție realizată în cadrul Laboratorului Liric din acest an. Regizorul Laurențiu Calomfirescu a realizat un melange între “Vocea Umană „ a lui Cocteau și „Telefonul „ lui Menotti. O poveste de iubire dintre o menajeră și iubitul ei adusă în fața publicului prin intermediul muzicii de operă.
Operettvarazs -Magia Operei – Hunedoara Lirică, ediția a III-a
Proiectul OPERETT GROUP
A Kolozsvári Magyar Opera művészeiből alakult OPERETT GROUP PROJEKT (művészeti vezető: Kulcsár Szabolcs) különböző felállitásokban hosszú évek óta látja el az ország különböző kulturális és közösségi eseményeit opera-operett összeállitásokkal. Hivatásuk és egyben küldetésük az opera és operettirodalom gyöngyszemeit valamint a század eleji magyar sanzonvilágot a legmagasabb szakmai szinten eljuttatni és megismertetni olyan településeken is, ahova az operaház teljes társulata nem juthatna el. Tagjai, a közönség köreiben legnagyobb elismerésnek örvendő szólisták, egy 5 tagból álló zenekar – koncertmester: Ferenczi Endre – és a látványvilágot biztositó 8 tagú balettkar (koreográfus: Rusu Gabriela). Fellépéseik, a legmagasabb szinvonalon szólalnak meg minden alkalommal és minden körülmény között, sikeres előadássorozataik a közönség kedvenceivé váltak. Stilusuk, megőrizve a zenei sajátos stilusjegyeket, ötvözi a műfajok által megengedett improvizatorikus jelleget a szakma iránti alázattal és szeretettel.
Proiectul OPERETT GROUP (director artistic: Szabolcs Kulcsár), format din artiști de la Opera din Cluj-Napoca, derulează de mai mulți ani diverse evenimente culturale și comunitare cu spectacole de operă-operetă. Profesia și misiunea lor este să aducă creații de operetă și operetă la un înalt nivel profesional și să le prezinte publicului larg. Membrii săi sunt solisti cunoscuți, o orchestra de 5 membri – maestru de concert: Endre Ferenczi – și echipa de balet cu 8 membri (coregraf- Rusu Gabriela). Spectacolele de succes și profesionalismul de care au dat dovadă de-a lungul anilor îi recomandă. Stilul lor combină caracterul improvizator permis de genuri cu dragostea pentru profesie.
În cadrul ediției a 3 a Festivalului Hunedoara Lirică, avem bucuria să vă invităm la spectacolul în limba maghiară susținut de membrii proiectului Operett Group, în data de 21 iulie ora 21,30 – în decorul de poveste oferit de Castelul Corvinilor Hunedoara.
Preţul unui bilet este de 50 de lei, iar abonamentul pentru festival este 150 lei.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Teatrală şi online (începând cu data de 29 mai 2019) pe Eventbook.ro. Având în vedere că anul trecut spectatorii – participanţi la festivalul nostru au depăşit cifra de 7.000, ne dorim ca programul propus să convingă şi anul acesta iubitorii muzicii clasice să ne onoreze cu prezenţa!
Vă aşteptăm cu drag să ne fiţi alături şi la cea de a III-a ediţie a Festivalului Hunedoara Lirică!
Roxana Olşanschi