Meniu Principal

UDMR consideră că România va avea o voce și un cuvânt de spus în procesul de reformare a UE

UDMR respinge categoric ideile care promovează o Europă cu mai multe viteze și, în același timp, consideră că România va avea o voce și un cuvânt de spus în procesul de reformare a UE abia atunci când va avea proiect de țară, a arătat europarlamentarul Iuliu Winkler, în cadrul dezbaterii electorale EuRo19 de la postul public de televiziune.

”Înainte de a spune ce vrem în Europa, trebuie să spunem ce vrem în România, care dorim să fie calea prin care vom recâștiga consensul, solidaritatea la nivelul societății, incluzând aici și minoritățile naționale, incluzând și comunitatea maghiară. (…) Trebuie să ne găsim vocea, iar apoi trebuie să ne căutăm aliații, pe care îi vom găsi, în primul rând, în comunitățile, statele și națiunile care au trecut prin același tip de experiență ca și noi în cei 50 de ani în care, în mod nefericit, am fost de partea greșită a Cortinei de Fier. Cu acești aliați, cu hotârâre și având coeziune socială putem să revigorăm vocea României în UE”, a afirmat deputatul european.

Iuliu Winkler a subliniat că UDMR dorește un proiect care să vorbească despre o Europă cu o ”singură viteză, despre o Europă coezivă și o Europă în care Estul și Vestul să își regăsească egalitatea în șanse și drepturi”.

Europarlamentarul a mai spus că un proiect care să genereze o categorisire a cetățenilor europeni în cetățeni de rangul întâi și doi trebuie respins din start. În context, el a criticat propunerea de reformare a UE venită din partea președintelui Franței, care ar duce de fapt la statuarea unei Europe cu mai multe viteze. ”Noi, UDMR, respingem categoric ideile pe care președintele Emmanuel Macron le-a lansat într-un mod seducător, folosindu-se de ideile nobile ale libertății, egalității, fraternității și solidarității europene. Dacă citești printre rânduri, vezi că președintele Macron, după ce a fost ales, a încercat să reformeze Franța și a constatat, în foarte scurt timp, că nu el va fi cel care va reforma Franța, așa că a hotărât să reformeze Europa. Toată această poveste a Europei cu două sau mai multe viteze trebuie respinsă”, a precizat Winkler.

Deputatul european al UDMR a mai spus că, în opinia sa, UE trebuie să revină la origini, să se reîntoarcă la valorile părinților fondatori. ”Europa trebuie să devină o Uniune a comunităților și a regiunilor. Atunci și comunitatea maghiară din România își va regăsi locul într-o Europă a egalității în drepturi și șanse”, a subliniat Winkler, adăugând că Europa se află la o răscruce de drumuri, iar direcția spre care se va îndrepta depinde în mare măsură de rezultatele alegerilor europene din 26 mai.