Concursul „Citești și câștigi!” la a VI-a ediție
Concurs județean de cultură generală, inițiat și organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva
În ziua de 10 aprilie 2019 s-a dat startul celei de-a șasea ediții a îndrăgitului concurs județean de cultură generală, inițiat și organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și al Complexului Deva Mall, sub genericul „Citești și câștigi!”. Am conceput acest concurs pentru a oferi elevilor posibilitatea să se informeze, să-și îmbogățească cunoștințele, să citească și să intre în competiție cu alți elevi de la colegiile și liceele din județul Hunedoara.
Au trecut cinci ani de la prima ediţie
Încă de la prima sa ediție, concursul a fost extrem de bine primit atât de elevii participanți, cât și de profesori, dar și de publicul care l-a putut urmări în direct sau în reluare pe un post local de televiziune. De-a lungul celor cinci ani care au trecut de la prima sa ediție, din anul 2014, concursul a avut un nivel calitativ înalt, întrebările au fost formulate inteligent și au reprezentat o veritabilă piatră de încercare pentru concurenți.
Fiecare ediție a fost pregătită minuțios, cu profesionalism, cu grijă față de cel mai mic detaliu. Întrebările au fost formulate de către o echipă de bibliotecari care, la fiecare ediție, a oferit concurenților prilejul de a-și verifica cunoștințele dobândite din parcurgerea bibliografiei. Cele cinci domenii alese – științe, artă/sport, literatură, geografie, istorie – reprezintă, de fapt, principalele domenii ale cunoașterii care conferă o solidă cultură generală. Biblioteca a elaborat o bibliografie amplă, complexă, care odată parcursă a dat și va da șanse tuturor concurenților să ajungă cu succes în etapa finală.
Întrebările au fost astfel concepute încât răspunsul să poată fi oferit dacă elevii au parcurs cu seriozitate întreaga bibliografie, dacă au citit. Iar cei care au citit au câștigat de fiecare dată premii generoase pe care am reușit să le oferim prin sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara și al unor sponsori darnici. Desigur, pornind de la temele din care se vor adresa întrebări, concurenții vor avea deplina libertate de a căuta informații, de a merge pe firul lor, din aproape în aproape și în profunzime.
La ediția din acest an vor fi implicate echipe din 27 de licee și colegii din județul Hunedoara, o participare record:
– Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad, – Colegiul Național „Decebal” Deva, – Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, – Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva, – Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva, – Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, – Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva, – Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva, – Liceul Teoretic „Teglas Gabor” Deva, – Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu, – Liceul Teoretic Ghelari, – Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg, – Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara, – Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara, – Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara, – Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara, – Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia, – Liceul Tehnologic Lupeni, – Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni, – Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie, – Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Orăștie, – Colegiul Economic „Hermes” Petroșani, – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani, – Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani, – Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina” Prislop – Silvașu de Sus, – Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria, – Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani.
„Promovăm mișcarea!”
Anul acesta concursul „Citești și câștigi!” se va desfășura sub sloganul „Promovăm mișcarea!”, pentru că am avut în gând dictonul binecunoscut al romanilor mens sana in corpore sano. E bine știut faptul că o minte sănătoasă se poate dezvolta doar într-un corp sănătos, iar mișcarea este unul dintre ingredientele necesare sănătății. Așa se face că premiile care se vor oferi vor determina câștigătorii să facă mișcare în aer liber cu trotinete electrice, biciclete, balance boards etc. Desigur, nu vor lipsi trofeele, diplomele și cărțile.
Cititul este condiția de bază în formarea unei culturi generale solide cu care orice tânăr trebuie să se prezinte în lume, mai ales într-o lume dinamică și în plină schimbare, ca cea în care trăim. Numai citind zi de zi, din domenii cât mai variate, tinerii pot să fie competitivi, să aibă un profil intelectual complex, să știe să navigheze, nu numai pe internet, ci și printre miile de pagini care le vor îmbogăți cunoștințele despre evenimente, personalități, curente artistice, literare etc.
Concursul nostru, așa cum este gândit și organizat, se bazează atât pe cunoștințele dobândite de concurenți la școală, cât și pe ceea ce vor afla după parcurgerea bibliografiei aferente domeniilor și temelor stabilite pentru concurs. Este o bibliografie amplă, complexă, pentru toate cele cinci domenii ce fac obiectul concursului și dacă o vor parcurge atent, concurenții vor avea toate șansele să se bucure de împlinirea îndemnului din genericul concursului nostru: „Citești și câștigi!”.
Elevii vor acumula multe cunoștințe care le vor fi de folos în viață
Prin urmare, importanța acestui concurs este foarte mare, participând, elevii vor acumula multe cunoștințe care le vor fi de folos în viață, vor așeza o temelie serioasă la edificiul atât de necesar al culturii lor generale. Într-o lume în care informația se propagă mai rapid decât gândul, pentru a folosi o metaforă, a fi la curent cu multitudinea de informații din cele mai importante domenii ale cunoașterii umane este o necesitate.
Biblioteca Județeană, ca instituție de cultură a județului, ca instituție formatoare în domeniul culturii, dar și al educației, a înțeles perfect această necesitate, motiv pentru care a inițiat și organizat acest concurs de mare anvergură și cu mare impact atât în rândul elevilor, cât și al publicului larg, care va putea urmări acest concurs.
Premiile vor putea fi oferite cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara și al unor sponsori precum: S.C. Anorom S.R.L., Banca Comercială Română, Bistro Lex Deva, Eurosport DHS S.A., Ingeco S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Top Tech S.R.L. Deva, The Refresh Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva. Concursul se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara.
Dincolo de premii, marele câștig al acestui concurs îl reprezintă cunoștințele pe care elevii participanți le vor dobândi după ce vor parcurge diverse surse de informare.
Primitoarea și eleganta Salle dʼOr din incinta Complexului Deva Mall a fost locul unde s-a dat startul acestei ediții și locul unde se vor desfășura etapele până la marea finală.
Interesul pentru acest concurs este foarte mare, el va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a instituției și în reluare pe postul local de televiziune UNU TV, începând cu data de 30 septembrie, când va avea loc prima confruntare, până în data de 4 decembrie, data marii finale.
Desigur, cei interesați vor putea vedea și vor putea citi informații despre acest concurs și cu ajutorul partenerilor noștri media: Antena 1 Deva, „Avântul liber”, „Accent Media”, Big FM, „Exclusiv în Hunedoara”, „Glasul Hunedoarei”, „Hunedoara Liberă”, „HunedoaraMea.ro”, „Info HD”, KapitalTV, „Mesagerul Hunedorean”, „Servus Hunedoara”, „Știri din Vest”, Unu TV, „Vocea Hunedoarei”, „Ziarul Hunedoreanului”, „Ziarul Văii Jiului”.
Chiar dacă este un concurs de cultură generală, el se va desfășura după modelul unui campionat sportiv: vor exista grupe preliminare, optimi, sferturi, semifinale, finala mică și finala mare.
Au fost puse în joc premii importante: 8 trotinete electrice pentru locul I, 8 biciclete pentru locul II, 8 balance boards pentru locul III, 8 role pentru locul IV, o tabără pentru o echipă (premiul juriului), 216 pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care vor fi atribuite, prin tragere la sorți, chiar în ziua marii finale.
Juriul concursului este asigurat de Biblioteca Județeană, el fiind format din: Ioan Sebastian Bara, manager, Luminița Mioara Vulcan, șef Serviciu Relații cu Publicul, Carmen Maria Drăgoi, bibliotecar, Diana Ferencz, bibliotecar, Camelia Mestecănean, bibliotecar, Sorin Pascu, bibliotecar, Diana Trif, bibliotecar, Mihaela Țoța, bibliotecar, Daniel Oprean, analist programator.
Dorim mult success tuturor, fie ca cei mai buni să câștige!
Manager,
Ioan Sebastian Bara